Legea nr. 100/2014 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.8/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost publicata marti in Monitorul Oficial Partea I, nr. 506, din 8 iulie 2014.
Actul normativ ce intra astazi in vigoare simplifica procedurile privind mentinerea valabilitatii rovinietei in cazul schimbarii numarului de inmatriculare.
Potrivit vechilor reglementari, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris CNADNR cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare. In acest sens, solicitantul trebuie sa se prezinte la unul din punctele de lucru ale CNADNR cu cerere scrisa, conform formularului-tip care se regaseste pe pagina web a Companiei si cu cartea de identitate a autovehiculului in copie si original.
De astazi, insa, prevederile la acest capitol se modifica. Concret, rovinieta isi mentine valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea respectiva.
Solicitantul nu mai trebuie sa urmeze procedurile de pana acum, caci modificarile vor fi facute automat de CNADNR, care are acces la baza de date cu vehiculele pentru care a fost achitat si este valabil tariful de utilizare.
"Autoritatea de inmatriculare este obligata sa asigure, pe baza de protocol, accesul zilnic al CNADNR la baza de date privind modificarile cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare", se mentioneaza in documentul citat.
In plus fata de introducerea acestor prevederi, actul normativ stabileste si noi categorii de vehicule care nu vor mai plati pe viitor rovinieta.
Astfel, pe lista celor care nu achita tariful de drum vor fi incluse masinile Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In acelasi timp, nici vehiculele folosite de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania nu vor mai achita rovinieta.
Avand in vedere aceste modificari, iata lista vehiculelor scutite de la plata rovinietei:
- unitatile Ministerului Apararii Nationale, SIE, SRI, STS si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor;
- unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
- serviciile de ambulanta;
- serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
- vehicule folosite de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A.;
- vehicule folosite de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania;
- vehicule folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati;
- vehicule istorice.
--
Rovinieta a fost introdusa prin OG nr. 15/2002. Actul normativ defineste tariful de utilizare ca fiind o anumita suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferentiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse intre 3 euro (rovinieta valabila 7 zile) si 28 de euro (rovinieta valabila un an de zile).
Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire (pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire se retine si certificatul de inmatriculare al vehiculului). Acestea au valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile sunt de 28 de euro.
Comentarii articol (23)