ANAF a lansat in septembrie 2014 in dezbatere publica un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, prin care propunea schimbarea formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit".
Proiectul de act normativ a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 2 din 5 ianuarie 2015. Este vorba despre Ordinul ANAF nr. 4024/2014, care a intrat in vigoare la data publicarii.
Recentele dispozitii au inlocuit formularul 101 cu unul nou si au modificat si instructiunile de completare a acestuia.
Veniturile din dividende se vor declara in functie de sursa
Noul model al formularului 101, valabil din 5 ianuarie 2015, cuprinde o detaliere clara a veniturilor din dividende care trebuie raportate, acestea fiind grupate in functie de persoana de la care sunt primite. Astfel, in declaratie au fost introduse urmatoarele rubrici:
In vechea forma a "Declaratiei privind impozitul pe profit" se inscriau dividendele primite de la alta persoana juridica romana, fara alte precizari.
Mai mult decat atat, conform noilor dispozitii, contribuabilii vor completa rubrica impozitul pe profit scutit cu suma ce reprezinta scutirea de la plata a impozitului pe profitul reinvestit, in conformitate cu prevederile art. 19^4 din Codul fiscal. Concret, este vorba despre suma scutita de la plata profitului reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi care se aplica intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
Anterior acestei modificari, acea rubrica se completa cu suma ce reprezenta scutirea de la plata a impozitului pe profitul realizat din activitatea desfasurata pe durata de existenta a zonei defavorizate.
De asemenea, sumele reprezentand sponsorizarile si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, vor fi trecute in functie de perioada, respectiv sume din anul curent si reportate din perioada precedenta, se mentioneaza in ordinul ANAF. Acest lucru nu era prevazut in vechiul formular 101.
Pana cand depun formularul 101 cei care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic?
Ordinul ANAF nr. 4024/2014, care se aplica de luni, a modificat nu doar continutul "Declaratiei privind impozitul pe profit", ci si Instructiunile de completare a acesteia.
Astfel, contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti platitori de impozit pe profit, termenul de depunere nu s-a modificat. Astfel, platitorii de impozit pe profit trebuie sa depuna formularul 101, la fel ca si pana acum, pana la 25 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
De asemenea, pana in data de 25 februarie inclusiv a anului urmator declaratia se depune de catre asociatii si fundatii, persoane fara scop patrimonial, precum si de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit care obtin majoritatea veniturilor din cultura cerealelor, cultura plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura.
Recentul ordin al Fiscului a introdus noutati si in ceeea ce priveste modul de completare a perioadei de raportare. Astfel, rubrica "Perioada" se completeaza perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Pentru primul an fiscal modificat se va include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zile a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal, se arata in documentul citat.
Dispozitiile care se aplica de luni au modificat, de asemenea, Instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", in sensul ca s-a schimbat modul de declarare la bugetul de stat a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.
In plus, in "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat" au fost introduse doua noi rubrici: Contributie trimestriala datorata pentru contractele costvolum/cost-volum-rezultat si Contributie datorata pentru volume de medicamente consumate care depasesc volumele stabilite prin contracte.
Puteti consulta modelul formularului 101 in fisierul atasat. Documentul este prelucrat de pe www.monitoruloficial.ro.
Comentarii articol (2)