Absolvenii de liceu care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot inscrie, incepand din acest an, la colegiile infiinate de universitatile din tara.
Posibilitatea este data de Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 663, din 9 septembrie.
"Invatamantul tertiar nonuniversitar se organizeaza la forma cu frecventa pentru calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului National al Calificarilor (CNC)", se mentioneaza in documentul citat.
Acest act normativ stabileste, de asemenea, ca viitoarele colegii in cadrul carora se desfasoara nivelul de invatamant tertiar nonuniversitar vor fi finantate integral de catre solicitanti, urmand ca taxele de admitere si de scolarizare sa fie aprobate de Senatul fiecarei universitati.
Potrivit unor declaratii ale ministrului Educatiei, la absolvirea acestei forme de invatamant, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenta.
"Conform Legii Educatiei Nationale, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student si nu urmeaza cursurile unei falcultati, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale", a precizat Remus Pricopie.
In plus, acesta a tinut sa puncteze faptul ca nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, fara diploma de Bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de Bacalaureat.
In ciuda acestor prevederi, insa, mai multe universitati de top din tara au anuntat deja ca nu vor organiza aceste colegii.
Este vorba despre institutii precum Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi sau Universitatea Politehnica Timisoara.
Acestea refuza sa organizeze astfel de colegii intrucat vor pierde din credibilitate si exigenta, iar orientarile europene nu sunt in acest sens, prin urmare vor pierde si din prestigiul international.
"Rezultatul ar fi integrarea in universitatile, ale caror indicatori de calitate sunt indoielnici, a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat. Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula <cursanti> fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student", sustine Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit HotNews.ro.
In schimb, alte universitati au infiintat colegii pentru persoane fara bacalaureat si au deschis deja inscrierile.
Printre ele se numara, potrivit Hotnews, Universitatea din Oradea, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad , Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Universitatea Ecologica din Bucuresti si Universitatea Hyperion din Bucuresti.
Asadar, tinerii care nu au luat bacalaureatul nici in sesiunea de toamna ce s-a incheiat recent au, totusi, sansa de a studia mai departe, chiar si fara o diploma "autentica" la final.
Unii considera ca masura este foarte buna pentru elevi, caci le ofera o noua sansa si nici nu vor sta acasa pana la urmatoarea sesiune de examene. Altii, din contra, spun ca universitatile trebuie sa isi pastreze standardele si sa accepte doar absolventi de bacalaureat, in caz contrar vor pierde din prestigiu si din renume. In plus, calitatea studiilor ar putea fi afectata.
In acelasi timp, exista si cei care sustin ca liceenii nu sunt pregatiti pentru a trece intr-o astfel de etapa si ca este o discriminare fata de ceilalti absolventi care au luat bacalaureatul si au sustinut examene de admitere la facultate.
Masura este, deci, si atacata, dar si sustinuta in mediul academic.
Voi ce spuneti, sunteti sau nu de acord cu aceste colegii? Credeti ca, in acest fel, elevii vor avea, intr-adevar, de castigat, iar educatia merge intr-o directie buna?
Comentarii articol (18)