Propunerea legislativa privind votul prin corespondenta, exercitat de cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara granitelor tarii a fost adoptata tacit se Senat, in sedinta de astazi, ca urmare a depasirii termenului in care senatorii trebuiau sa se pronunte asupra acesteia. Totusi, pentru a se aplica, proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.
Potrivit propunerii, in afara de varianta votarii la sectiile organizate de statul roman in alte tari, ar putea fi introdusa si varianta votului prin corespondenta.
Proiectul de lege prevede ca votul prin corespondenta ar putea fi exercitat pentru:
- alegerile pentru presedintele Romaniei;
- alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor;
- alegerile pentru Parlamentul European;
- referendumurile nationale.
Initiatorii explica faptul ca, in prezent, romanii din strainatate nu-si pot exercita dreptul de vot din cauza ca nu se asigura conditii normale pentru desfasurarea procesului electoral.
"In acest moment, in afara granitelor tarii traiesc peste trei milioane de romani. La ultimele alegeri prezidentiale, au fost organizate, cu costuri imense, aproximativ 300 de sectii de vot in strainatate. Un calcul simplu ne arata ca la fiecare sectie de vot ar fi repartizati peste 10.000 de romani, ceea ce inseamna ca in aceste sectii ar trebui sa voteze 12 alegatori pe minut, adica un vot la cinci secunde. (...) Asigurarea conditiilor pentru ca acestia sa isi poata exprima liber votul nu este o optiune, ci o obligatie", este precizat in expunerea de motive a proiectului.
Votul prin corespondenta ar urma sa scada costurile de organizare si sa duca la o crestere a persoanelor care-si exercita acest drept, conform initiatorilor proiectului.
Cum s-ar putea vota prin corespondenta
Propunerea legislativa adoptata tacit de senatori detaliaza si procedura prin care romanii din strainatate ar putea vota prin corespondenta.
Astfel, cu cel putin 60 de zile inainte de alegeri sau referendum, fiecare cetatean roman cu domiciliul/resedinta in strainatate ar urma sa trimita o cerere in format electronic la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).
Cererile ar fi validate dupa verificarea datelor din acestea si din Registrul Electoral. Apoi, in cel mult 48 de ore de la tiparirea buletinelor de vot, AEP ar transmite cetatenilor din strainatate documentele necesare pentru exercitarea votului prin corespondenta.
Lista documentelor necesare:
- buletinul de vot;
- un plic fara elemente de identificare a persoanei;
- un autocolant cu elemente de siguranta pentru sigilarea plicului;
- dovada privind exercitarea votului prin corespondenta;
- un plic pentru expedierea celor precizate la punctele de mai sus -- cu eticheta distinctiva cu datele de corespondenta ale cetateanului care-si exercita dreptul de vot (la rubrica expeditor) si datele de corespondenta ale AEP (la rubrica destinatar).
Exercitarea votului se va face prin inscrierea semnului X in chenarul in care este tiparit numele si semnul electoral al candidatului preferat sau in chenarul care contine raspunsul preferat la intrebarea care face obiectul referendumului.
In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, AEP ar urma sa trimita documentele necesare in cel mult 24 de ore de la tiparirea buletinelor de vot.
Proiectul prevede ca, dupa exercitarea dreptului de vot, expedierea plicului s-ar face pe cheltuiala fiecarui cetatean, astfel incat acesta sa ajunga la AEP cu cel putin 48 de ore inainte de alegeri/referendum.
Centralizarea si validarea voturilor
Pentru centralizarea si validarea voturilor prin corespondenta, ar urma sa se constituie birouri electorale speciale pe langa AEP. Iar plicurile expediate de cetatenii romani ar urma sa fie sortate si transmise de AEP acestor birouri.
Birourile electorale speciale vor verifica, in preziua si ziua desfasurarii alegerilor/referendumului, indeplinirea conditiilor pentru ca votul exercitat sa fie declarat valid. Apoi, dupa inchiderea urnelor, plicurile cu buletinele de vot se vor deschide si va incepe procedura obisnuita de numarare si validare.
__________
Actualizare (28.10.2015): Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala. Totusi, parlamentarii au adoptat o alta propunere legislativa referitoare la votul prin corespondenta, care va fi trimisa la promulgare in perioada urmatoare. Mai multe informatii gasiti aici.
Comentarii articol (2)