Fiscul a lansat in noiembrie 2014, in dezbatere publica pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de inregistrare a contribuabililor care aplica regimul special de TVA, precum si pentru declararea TVA.
Acest document a fost publicat in forma Ordinului ANAF nr. 4023/2014, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015.
Procedura aprobata prin acest ordin se aplica persoanelor impozabile care opteaza sa utilizeze regimul special de TVA pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune catre persoane impozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Uniunea Europeana, regim denumit non-UE.
De asemenea, procedura se aplica si persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania, care utilizeaza un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca persoanele impozabile nu sunt stabilite in aceste state membre, regim denumit regim UE.
Regimul UE poate fi utilizat si de catre persoanele impozabile care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar dispun de mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, in cazul in care au un sediu fix in Romania si aleg Romania ca stat membru de inregistrare.
Ce pasi presupune inregistrarea pentru utilizarea regimului special de TVA?
La data inceperii operatiunilor taxabile, persoana impozabila care va opta pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, va depune in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent, se arata in noile reglementari.
Aceasta declaratie va contine denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz.
Declaratia se va completa si se va depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF, de catre orice persoana impozabila care intentioneaza sa utilizeze unul din regimurile speciale, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.
Conform recentelor dispozitii, semnarea declaratiei de incepere a activitatii se va realiza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
Totodata, aceleasi reglementari stabilesc ca persoana impozabila va fi inregistrata pentru utilizarea unuia din regimurile speciale, daca va indeplini urmatoarele conditii cumulative:
- nu este deja inregistrata pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale intr-un alt stat membru,
- nu se afla in perioada in care i s-a interzis sa utilizeze unul sau ambele regimuri speciale.
Mai mult, persoana impozabila care va opta pentru utilizarea regimului UE va fi inregistrata pentru utilizarea acestui regim daca va indeplini conditiile mentionate anterior, daca va fi inregistrata in scopuri de TVA in Romania si daca isi va stabili sediul activitatii economice in Romania sau, daca nu va avea sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, va avea totusi un sediu fix in Romania. Aceste conditii vor fi indeplinite daca persoana impozabila va fi inregistrata in Registrul contribuabililor, avand TVA inscrisa in vectorul fiscal.
Odata indeplinite toate aceste conditii, contribuabilului i se va comunica, prin intermediul mesajelor electronice, decizia de acceptare/aprobare a cererii de inregistrare pentru utilizarea regimului special si data acestei decizii, se arata in documentul citat.
Persoana impozabila va aplica regimul special incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, corect completate.
Documentul care se aplica din 1 ianuarie 2015 prevede ca persoanele impozabile vor putea renunta la utilizarea regimului special de TVA, la cerere, dar si ca acestea ar putea fi excluse din oficiu de ANAF. In plus, in functie de motivele renuntarii sau excluderii, contribuabililor li se va interzice sa foloseasca regimul special de TVA pentru o anumita perioada de timp denumita "perioada de carantina".
Completarea si transmiterea declaratiei speciale de TVA
Persoana impozabila inregistrata pentru utilizarea unuia din regimurile speciale va depune la organul fiscal competent, pe cale electronica, o declaratie speciala de TVA pentru fiecare trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii in perioada de raportare, in termen de 20 de zile de la incheierea perioadei fiscale, se mentioneaza in Ordinul ANAF nr. 4023/2014.
Semnarea declaratiei speciale de TVA se va face utilizand certificatul digital calificat, iar in acest document se vor raporta informatii precum:
- codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art.153 din Codul fiscal in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE;
- valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila;
- valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.
Sumele din declaratiile speciale de TVA se vor inscrise cu valoarea exacta, fara a se rotunji in plus sau in minus la cel mai apropiat numar intreg, se arata in ordinul ANAF.
Conform documentului citat, in cazul in care o persoana impozabila care utilizeaza un regim special nu va presta servicii in cadrul regimului special in niciun stat membru de consum in cursul unei perioade de declarare, aceasta va depune o declaratie speciala de TVA in care sa indice ca nu au avut loc prestari de servicii in cursul perioadei respective (declaratie speciala de TVA "zero"). In declaratia speciala de TVA "zero" se vor inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA/codul de inregistrare special in scopuri de TVA si perioada la care se refera declaratia, iar la rubrica "Valoarea totala a TVA care trebuie platita" se va inscrie "0".
Aprobarea procedurii de inregistrare pentru utilizarea regimului special de TVA si pentru declararea TVA a fost necesara in conditiile in care potrivit OUG nr. 8/2014, regimul special de TVA aplicabil serviciilor electronice s-a modificat din 1 ianuarie 2015.
Mai exact, regimul special de TVA aplicabil serviciilor electronice prestate de persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana a fost extins de la inceputul anulului si asupra serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune. In plus, aceste dispozitii detaliaza mai clar locul de prestare a serviciilor, precum si locul de consum. Despre acest subiect, AvocatNet.ro a scris AICI.
In acelasi timp, prin OUG nr. 8/2014 au fost transpuse, prin art.152^4 si art.152^5 din Codul fiscal dispozitiile art.5 din Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor, se mentioneaza intr-un comunicat al ANAF, remis recent redactiei.
Astfel, prin art. 152^4 din Codul fiscal au fost prevazute reguli privind regimul pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana (regimul non-UE). Prin art. 152^5 din Codul fiscal au fost prevazute reguli privind regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum (regimul UE).
Comentarii articol (1)