Sapte noi propuneri de programe prin care IMM-urile vor putea obtine in 2015 fonduri nerambursabile au fost publicate recent pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de afaceri si Turism.
In continuare va prezentam pe scurt in ce va consta fiecare program in parte si ce fonduri nerambursabile se vor acorda.
1. Programul national multianual de microindustrializare
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM-urilor din aceste sectoare. Printre domeniile vizate se numara fabricarea produselor lactate, productia de tesaturi, finisarea materialelor textile, fabricarea produselor farmaceutice de baza, fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodaresc si ornamental, fabricarea echipamentelor de comunicatii si fabricarea autovehiculelor de transport rutier.
Finantare: Prin intermediul programului se vor finanta cheltuielile de formare profesionala a angajatilor noi si de implementare a planurilor de investitii. Alocatia financiara nerambursabila va fi de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, pana in limita a 120.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Contributia proprie a beneficiarului va fi de minimum 10%.
2. Programul pentru sustinerea internationalizarii IMM-urilor
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Sprijinirea IMM-urilor din toate sectoarele economice pentru cresterea volumului de activitate si a competitivitatii, crearea si mentinerea locurilor de munca, formare profesionala in meserii specifice tuturor sectoarelor economice. Prin program se va urmari, pentru cel putin 150 de IMM-uri/an, sprijinirea financiara pentru crearea de branduri si pentru participarea la targuri internationale, misiuni economice etc.; instruire pentru tehnici de internationalizare.
Finantare: Prin program se va acorda o alocatie financiara nerambursabila de cel mult 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), insa nu mai mult de 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar pentru crearea de brand; sprijin financiar pentru participarea la targuri internationale, misiuni economice etc. - in valoare de maximum 20.000 de lei (exclusiv TVA) pentru fiecare IMM beneficiar; sprijin financiar pentru instruire in tehnici de internationalizare in valoare de cel mult 40.000 de lei (exclusiv TVA) pentru fiecare IMM beneficiar.
3. Programul de stimulare a cercetarii-dezvoltarii si inovarii in randul IMM-urilor
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM-urilor din toate sectoarele economice, crearea si mentinerea locurilor de munca, formare profesionala in meserii specifice tuturor sectoarelor economice. Programul va fi impartit in trei etape:
- organizarea si desfasurarea cursurilor de instruire si de specialitate in domeniul drepturilor de proprietate;
- consultanta pentru prediagnoza in firma si cercetare/documentare asupra solutiilor brevetabile;
- finantarea costurilor aferente taxelor de inregistrare la OSIM a drepturilor de proprietate intelectuala.
Finantare: Prin program se va acorda o alocatie financiara nerambursabila de cel mult 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), insa nu mai mult de 25.000 de lei pentru fiecare beneficiar, pentru participarea la cursurile de instruire si de specialitate in domeniul drepturilor de proprietate - maximum cinci persoane instruite pentru fiecare beneficiar; sprijin financiar pentru consultanta pentru prediagnoza in firma si cercetare/documentare asupra solutiilor brevetabile in valoare de maximum 5.000 de lei (exclusiv TVA) pentru fiecare IMM beneficiar; sprijin financiar pentru taxele de inregistrare la OSIM a drepturilor de proprietate intelectuala in valoare de maximum 20.000 de lei (exclusiv TVA) pentru fiecare IMM beneficiar.
4. Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor din sfera economiei sociale
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Stimularea si sprijinirea demararii si dezvoltarii structurilor economice private infiintate de catre persoanele defavorizate prin facilitarea accesului acestora la finantare, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si facilitarea accesului persoanelor defavorizate la sursele de finantare, in vederea imbunatatirii conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati pentru persoanele dezavantajate sau facand parte din categorii vulnerabile. Prin program se va urmari, printre altele, dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale persoanelor defavorizate in scopul implicarii lor in structuri economice private; sprijinirea demararii si dezvoltarii firmelor infiintate de persoane defavorizate si cresterea sanselor persoanelor defavorizate in vederea integrarii pe piata muncii.
Finantare: Prin program se va finanta implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de aplicanti. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile va fi de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu va putea depasi 50.000 de lei/beneficiar.
5. Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor in mediul rural
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Stimularea si sprijinirea demararii si dezvoltarii structurilor economice private infiintate in mediul rural prin facilitarea accesului acestora la finantare, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si facilitarea accesului IMM-urilor infiintate in mediul rural la sursele de finantare in contextul reducerii discrepantelor economice dintre mediul urban si cel rural. Prin program se va urmari: imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor nou-create si a celor existente in mediul rural; reducerea discrepantelor economice dintre mediul urban si cel rural; sprijinirea demararii si dezvoltarii firmelor infiintate in mediul rural; cresterea numarului de noi locuri de munca create in cadrul structurilor economice private din mediul rural.
Finantare: Prin program se va finanta implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de viitorii antreprenori care infiinteaza firme in mediul rural. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile va fi de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu va putea depasi 50.000 de lei/beneficiar.
6. Programul national multianual pentru stimularea crearii, dezvoltarii si promovarii brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Crearea, dezvoltarea si promovarea brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs prin valorificarea produselor romanesti pe pietele nationale si internationale. Programul va urmari, prin organizarea a doua targuri nationale de primavara-vara si toamna-iarna, sustinerea si promovarea produselor proprii.
Finantare: Se va asigura participarea gratuita la targuri pentru beneficiarii selectati. Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora si cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentelor, doar pentru participarea la targuri. Se va deconta si inchirierea mijloacelor de transport necesare deplasarii si parcarea pe timpul targului.
7. Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor
(Vrei sa aplici? Completeaza acest formular)
Obiectiv: Asigurarea continuitatii ideilor si practicilor comerciale pentru mentinerea locurilor de munca si stimularea activitatilor economice. Prin program se vor sustine integral cheltuielile cu privire la taxele si tarifele necesare realizarii transferului afacerilor.
Finantare: Se vor sustine integral, prin alocatie financiara nerambursabila, cheltuielile efectuate de societati comerciale/ societati cooperative/ persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, pentru plata urmatoarelor taxe si tarife:
- taxele si tarifele pentru operatiunile de inscriere a modificarilor efectuate de catre Oficiul National al Registrului Comertului prin Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, pentru inregistrarea transferului intreprinderii mici sau mijlocii, precum si tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului, pentru modificarile necesare punerii in aplicare a transferului intreprinderii;
- taxele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial, Partea a IV a, a incheierii de modificare ca rezultat al transferului intreprinderii, pronuntata de judecatorul-delegat la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;
- taxele de timbru pentru activitatea notariala aferente actelor, in cazul carora este prevazuta obligativitatea incheierii acestora in forma autentica, necesare operarii transferului intreprinderii;
- taxele de timbru pentru cedarea cu titlu gratuit a intreprinderii, fondului de comert, in scopul asigurarii transferului intreprinderii mici sau mijlocii.
Nota: Proiectele acestor programe pot fi consultate integral aici.
Pe langa noile propuneri, in 2015 vor reveni si programele care s-au desfasurat in 2014, pe care le amintim:
- Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata;
- Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii;
- Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri;
- Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri;
- Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului;
- Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare - START;
- Programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Nota: Si aceste proiecte pot fi consultate integral pe site-ul Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, la aceasta adresa.