Elevii finlandezi nu vor mai invata la scoala sa scrie de mana, lectiile de scris fiind inlocuite cu cele de tastat, informeaza BBC. In contextul in care in unele tari scrisul de mana a devenit o materie optionala, Finlanda avanseaza catre era digitala si renunta la cerneala in favoarea tastaturii, mentioneaza sursa citata.
Astfel, din toamna anului 2016, elevii nu vor mai invata scrierea cursiva sau caligrafia, ci isi vor dezvolta abilitatile de tastare.
Potrivit Minnei Harmanen de la Consiliul National al Educatiei, tastarea este relevanta pentru viata de zi cu zi.
Mai mult decat atat, utilizatorii retelelor de socializare din Finlanda lauda initiativa, iar unul dintre acestia spune ca scrisul de mana este o abilitate complet inutila, mentioneaza BBC.
Asa sa fie oare? Este scrisul de mana demodat pentru secolul XXI? Scrisul de mana va fi sters de tastatura calculatorului sau de ecranul tactil al tabletelor? Iata cateva argumente pro si contra initiativei din Finlanda:
Argumente PRO
1. Decizia Finlandei se inscrie in trendul lansat peste ocean. Inca din 2013, 45 de state americane au anuntat ca scrisul de mana va deveni in 2014 o materie optionala, iar elevii vor studia ca disciplina scolara Word-ul. Mai mult, in Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat ca nu au mai scris nimic de mana de mai bine de sase luni, precizeaza Hotnews. Aceste aspecte sunt o dovada a faptului ca lumea s-a digitalizat. Dupa ce cititul online a inceput sa castige teren in fata cititului publicatiilor pe suport hartie, acum este randul scrisului de mana sa fie inlocuit cu cel la calculator. In plus, transmiterea informatiilor se face din ce in ce mai putin prin scrisori sau alte documente, cel mai adesea fiind utilizat email-ul sau sms-ul.
2. A tasta este mult mai usor si mai rapid decat a scrie de mana. In plus, atunci cand tastam ceva la calculator si gresim putem corecta imediat, nu doar un cuvant, ci paragrafe intregi, fara sa fie nevoie sa incepem sa scriem din nou pagina respectiva, asa cum se intampla atunci cand scriem de mana. In felul acesta economisim timp. De asemenea, tastatul nu creeaza dificultati celor mici, deoarece acestia utilizeaza calculatorul, tableta, smartphone-ul de la varste fragede, asa incat tastatul devine normal in viata de zi cu zi.
3. Scrisul de mana difera de la o persoana la alta si nu toata lumea scrie citet. Daca elevii vor invata sa tasteze in loc sa scrie de mana, profesorii nu vor mai trebui sa desluseasca multe dintre lucrarile elevilor, care nu sunt scrise lizibil.
Argumente CONTRA
1. Scrisul de mana reprezinta o forma de exprimare a emotiilor. Conform Hotnews, cercetatorii citati de "Le Point" sustin: "Prin scriitura de mana corpul se exprima, vedem daca scriitorul era suparat, fericit sau sub presiune. Cititorul isi poate imagina persoana si poate recunoaste in grafia sa in ce context emotional a scris". Spre deosebire, scrisul la calculator ofera o imagine standard, neutra, care este construita dupa un tipar si care nu include elementele personale ale autorului. In plus, in cazurile investighate de politisti, scrisul de mana poate ajuta in creionarea portretului robot al infractorului.
2. Scrisul de mana nu poate fi inlocuit in totalitate cu scrisul la calculator, pe motiv ca este demodat sau inutil. Scrisul de mana poate fi de mare ajutor atunci cand calculatorul sau tableta nu functioneaza sau daca este o pana de energie electrica, iar acestea sunt doar cateva exemple. Scrisul de mana nu depinde de mijloace electronice pentru a fi pus in practica, ci doar de un creion si o foaie de hartie, deci este accesibil oricui. Daca oamenii nu vor mai invata sa scrie de mana, atunci vor deveni dependenti de tehnologie pentru a se exprima in scris. Dependenta totala de tehnologie inseamna ca nu ne vom mai putea descurca in lipsa ei.
3. "Cand ochiul citeste, creierul scrie de mana. Sa citesti inseamna sa scrii", au explicat pentru "Le Point" doi cercetatori de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS), mentioneaza Hotnews. Potrivit acestora, atunci cand citesti, mai multe zone cerebrale simuleaza actul scrierii de mana. Impulsurile sunt insa diferite atunci cand avem de-a face cu scrierea la tastatura: oricare ar fi litera, gestul este acelasi - apasarea unui buton.
Pentru voi ce inseamna scrisul de mana? Credeti ca vom putea renunta la acesta?
Comentarii articol (23)