Legea nr. 138/2014 a adus modificari substantiale Codului de procedura civila, printre principalele schimbari numarandu-se cele referitoare la executarea silita, a declarat pentru AvocatNet.ro Raluca Gheorghiu, avocat in cadrul Ionescu si Sava.
Astfel, una dintre modificarile cele mai importante, in opinia avocatului, priveste renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata prin revenirea la incuviintarea executarii de catre executorul judecatoresc.
Important! In anul 2006, a fost introdusa in Codul de procedura civila o prevedere similara, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. CCR a decis in 2009 ca modificarea legii incalca principiul separatiei puterilor in stat, executorii judecatoresti neputand fi asimilati magistratilor.
Printre noutatile aduse in luna octombrie Codului de procedura civila se regaseste si introducerea articolului 640^1, ce aduce schimbari in ceea ce priveste investirea cu formula executorie, a adaugat avocatul. Conform dispoziilor acestui articol, investirea se va aplica titlurilor executorii, altele decat hotararile judecatoresti.
"Consecintele acestor modificari legislative se vor face simtite in practica prin cresterea celeritatii cu care se efectueaza executarea silita, din moment ce incuviintarea executarii silite nu se va mai face de catre instanta, ca pana acum, ci direct de catre executorul judecatoresc", sustine Raluca Gheorghiu.
In plus, incercarea legiuitorului de a imprima mai multa eficienta activitatii de executare silita reiese si din prevederile art. 665 alin. (1) si (2) din Codul de procedura civila, a subliniat sursa citata. Potrivit acestui articol, cererea de executare silita se solutioneaza in maximum trei zile de la inregistrarea ei. Executorul judecatoresc se pronunta asupra incuviintarii executarii silite, prin incheiere, fara citarea partilor. Motivarea incheierii se face in cel mult sapte zile de la pronuntare.
Restantierii la credite, executati silit mai rapid de banci, in baza noilor prevederi
Cele mai importante modificari ale Codului de procedura civila sunt cele referitoare la faptul ca incuviintarea executarii silite se face intr-un timp mult mai scurt, prin eliminarea necesitatii prezentarii in fata instantei, precum si aspectele legate de reintroducerea investirii titlurilor executorii cu formula executorie, a punctat avocatul de la Ionescu si Sava.
Astfel, clientii care au debite restante fata de banci vor trebui sa se astepte ca executarile silite impotriva lor sa inceapa intr-un timp mai scurt, ne-a declarat avocatul citat.
"In contextul legislativ actual, executarea silita va putea fi demarata intr-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajand in mod clar creditorul. Este evident ca, pentru clientii bancilor, aceste modificari se vor traduce in posibilitatea ca acestia sa ajunga mai rapid in situatia de a fi executati silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora", ne-a explicat Raluca Gheorghiu.
In opinia lui Adrian Cuculis, avocat la Cuculis si Asociatii, modul de incuviintare a executarilor silite va avea implicatii dificile in sfera debitorilor.
"Pe de-o parte vor fi privati de dreptul la un tribunal impartial atunci cand se va cerceta cererea de incuviintare a executarilor silite si, pe de alta parte, vor fi lipsiti de liberul acces la informatia personala referitoare la procedura de incuviinare a executarii silite, practic neavand niciun reper in timp, cand si cum vor fi executati silit", a mentionat acesta pentru AvocatNet.ro.
Contractele bancare trebuie sa treaca prin instanta
Desi legiuitorul a simplificat demararea executarii silite, totusi, acesta pune la dispozitia debitorului suficiente posibilitati de a se apara impotriva pretentiilor creditorului, ne-a declarat Raluca Gherghiu.
Astfel, specialistul ne-a spus ca, in conditiile in care legiuitorul a reintrodus necesitatea investirii titlurilor executorii, altele decat hotararile judecatoresti, cu formula executorie, prin introducerea art. 640^1, contractele incheiate cu bancile vor trece prin "filtrul" instantei de judecata, care le va supune verificarilor, inainte de a le investi cu formula executorie.
Conform avocatului, pentru a executa contractele, bancile vor trebui sa solicite judecatoriei din circumscriptia careia se afla sediul/domiciliul creditorului sau al debitorului, investirea cu formula executorie a contractelor, instanta urmand sa verifice daca inscrisul indeplineste toate conditiile de forma pentru a fi titlu executoriu.
Incheierea de respingere a cererii de investire poate fi atacata doar de catre creditor, in termen de cinci zile de la comunicare, a mentionat Raluca Gheorghiu, care a adaugat ca debitorul nu are nicio cale de atac impotriva incheierii de admitere a cererii de investire cu formula executorie, legalitatea acesteia facand obiectul contestatiei la executare.
Cu toate acestea, debitorii pot sa faca uz, in continuare, de contestatia la executare pentru a bloca incercarile bancilor de a-i executa silit, ne-a explicat avocatul de la Ionescu si Sava.
In plus, specialistul ne-a mai spus ca debitorul are la dispozitie si posibilitatea de a formula contestatie la executare impotriva incheierii prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite, conform art. 665 alin. (6) din Codul de procedura civila.
Similar, potrivit art. 711 din Codul de procedura civila, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii de investire cu formula executorie, precum si a incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca au fost date fara indeplinirea conditiilor legale.
In cat timp pot fi atacate actele de executare?
Termenul pentru atacarea actelor de executare silita nu s-a schimbat, fiind de cinci zile pentru incheierile date de executor si de 15 zile pentru actele emise (somatii, procese verbale de licitatie etc), ne-a explicat avocatul Adrian Cuculis.
Totusi, in cazul clauzelor abuzive inserate in contractele bancare nu se mai aplica termenele mentionate anterior, a atras atentia avocatul.
"Daca solicitam si constatarea anumitor abuzuri in cadrul contestatiei la executare, tinand cont de faptul ca vorbim de un titlu executoriu atacat ce nu se refera la o hotarare judecatoreasca, atunci termenul de contestatie la executare este de trei ani de zile, cel al prescriptiei generale. Astfel, daca vom avea o contestatie la executare strict pe actele de executare, atunci respectam termenele de 5-15 zile, insa daca este una combinata cu indreptarea si lamurirea titlului executoriu (in speta contractul bancar), atunci termenul va fi cel indicat pentru prescriptia dreptului, de trei ani de zile", ne-a explicat Adrian Cuculis.
De asemenea, conform avocatului, debitorii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca prin abrogarea incuviintarii silite din sarcina instantelor si mutarea ei in grija executorilor, dosarele de execuare nu mai apar inregistrate pe portalul instantelor. Totus, avocatul a atentionat ca daca un debitor nu se regaseste in aceste liste, acest lucru nu inseamna ca nu are inceputa o execuare silita impotriva sa.
Comentarii articol (10)