Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2014 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 968 din 30 decembrie 2014, aceasta fiind si data de la care se aplica.
Conform actului, invatamantul dual reprezinta o forma de organizare a invatamantului profesional in care sunt combinate pregatirea profesionala facuta de un operator economic cu pregatirea facuta in scoli.
Invatamantul dual se va desfasura in baza unui contract de munca incheiat intre operatorul economic si elev, informeaza Ministerul Educatiei.
"Un element de noutate in cazul invatamantului dual este faptul ca acesta se desfasoara pe baza unui contract de munca, incheiat intre agentul economic si elev. Forma si continutul acestui contract de munca urmeaza a fi definite in perioada urmatoare", afirma reprezentantii ministerului intr-un comunicat de presa emis miercuri.
In acelasi timp, responsabilitatea privind organizarea si functionarea invatamantului dual va fi impartita intre operatorul economic si scoala.
"Elementul specific al acestui tip complementar de invatamant il reprezinta partajarea responsabilitatilor intre autoritatile educationale si angajatori/organizatii ale acestora, din punctul de vedere al curriculumului, furnizarii formarii, evaluarii si finantarii. Autoritatile educationale raspund de asigurarea resurselor umane si financiare si organizeaza formarea din scoala (1-2 zile), iar angajatorul trebuie sa ofere resursele umane si financiare si sa organizeze formarea practica, de la locul de munca (3-4 zile)", se mai arata in comunicat.
Aceasta forma de invatamant va fi organizata incepand cu anul scolar 2015-2016.
Introducerea invatamantului dual este facuta, conform Guvernului, "avand in vedere situatia extraordinara creata de solicitarile unor angajatori de a li se asigura forta de munca calificata profesional, printr-un proces la care sa participe activ".
Nota: Invatamantul profesional si tehnic se formeaza din invatamant profesional, invatamant liceal tehnologic si invatamant postliceal.
Invatamantul dual este destinat elevilor care termina invatamantul obligatoriu, conform ministerului, scopul fiind ca acestia sa obtina competentele necesare pentru a intra pe piata muncii.
"Mentionam ca formele de invatamant profesional existente in acest moment se adreseaza unor grupuri diferite. Mai exact, invatamantul profesional cu durata de doi ani se adreseaza absolventilor clasei a IX-a, invatamantul profesional cu durata de trei ani se adreseaza absolventilor clasei a VIII-a, in timp ce invatamantul dual se organizeaza pentru absolventii invatamantului obligatoriu, deci pentru absolventii clasei a X-a. Asadar, aceasta ultima forma de invatamant profesional se adreseaza elevilor care au absolvit invatamantul obligatoriu, pentru a obtine competentele necesare pentru intrarea pe piata muncii, oferindu-le astfel o ruta alternativa de formare", arata reprezentantii ministerului.
Atentie! Organizarea si functionarea invatamantului profesional in sistem dual, durata si continutul programelor de pregatire profesionala vor fi stabilite de Ministerul Educatiei in urma consultarii cu operatorii economici.
Elevii absolventi ai invatamantului dual care vor promova examenul de certificare a calificarii profesionale vor dobandi un certificat de calificare profesionala si un supliment descriptiv al acestuia.
De asemenea, organizarea si desfasurarea acestui examen va fi stabilita de Ministerul Educatiei in urma consultarii cu operatorii economici.
"Unitatile de invatamant in care se organizeaza invatamant profesional sunt stabilite de inspectoratele scolare, cu consultarea autoritatilor administratiei publice locale, avand in vedere tendintele de dezvoltare sociala si economica precizate in documentele strategice regionale, judetene si locale privind invatamantul profesional si tehnic", este mentionat in OUG nr. 94/2014.
Nota: In urma absolvirii gimnaziului, elevii pot sa urmeze fie invatamantul liceal, fie invatamantul profesional.
Comentarii articol (0)