Prin intermediul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, conform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), "tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite".
Politele de asigurare RCA se incheie numai cu asiguratorii care sunt autorizati in acest sens de catre ASF, iar lista include urmatoarele societati*:
- S.C. Allianz-Tiriac Asigurari S.A.
- S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A.
- S.C. Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
- S.C. Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A.
- S.C. Societatea Comerciala de Asigurare-reasigurare Astra S.A.
- S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
- S.C. Carpatica Asig S.A.
- S.C. Groupama Asigurari S.A.
- S.C. Uniqa Asigurari S.A.
- S.C. Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A.
Societatile pun la dispozitie pe propriile site-uri un calculator online prin care se poate afla rapid costul unei polite de asigurare RCA. Pentru a afla pretul unei astfel de polite, sunt necesare anumite informatii despre proprietar si vehicul.
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Tiriac este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Generali Romania este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI (dati click pe "Asigurari" si apoi pe "Cotatie rapida RCA")
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins Romania este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Astra este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI (dati click pe "Asigurari" si apoi pe "Cotatie rapida RCA")
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Carpatica este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI
- Calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI
ABC Asigurari-reasigurari este inclusa, de asemenea, pe lista societatilor autorizate de ASF, insa reprezentantii acesteia au anuntat ca se retrag de pe piata asigurarilor RCA.
Ce trebuie sa stim despre polita RCA
Asigurarea unui vehicul se poate face doar cu polita RCA. Prin intermediul acesteia se pot obtine despagubiri pentru daunele si/sau pentru decesul/vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto.
La incheierea unei asigurari, asiguratorul este obligat sa emita polita RCA, vinieta si documentul international de asigurare, conform Normei ASF nr. 23/2014.
"Asiguratorii RCA au obligatia sa solicite toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima, si sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, datele proprietarului/utilizatorului acestuia, precum si dovada inregistrarii fiscale a vehiculului pe numele noului proprietar, pentru vehiculele pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania", se arata in norma.
In cazul controalelor autoritatilor abilitate, dovada existentei asigurarii obligatorii RCA se poate face cu:
- polita de asigurare RCA emisa de asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, si vinieta aplicata pe parbrizul vehiculului (pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania);
- documentul international de asigurare;
- documentele internationale de asigurare de raspundere civila a vehiculelor, eliberate de asiguratori RCA din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene.
Pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania, asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata -- anual sau semestrial.
"Polita de asigurare RCA contine in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, clasa bonus-malus si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate", mai scrie in norma ASF.
Nota: Modelul politei RCA este anexat la articol.
Daca un accident auto se produce in perioada de valabilitate a politei RCA, despagubirile banesti se acorda pentru:
- vatamari corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
- pagube materiale;
- pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
- cheltuieli de judecata facute de persoana pagubita.
De la 1 ianuarie, tariful RCA se stabileste intr-un nou mod
Norma ASF nr. 23/2014 a inlocuit, de la 1 ianuarie 2015, vechile reglementari referitoare la asigurarea obligatorie RCA. Noul act, asa cum AvocatNet.ro a scris inca din noiembrie, a adus anumite schimbari in ceea ce priveste tariful RCA.
Astfel, asiguratorii RCA sunt obligati din acest an sa stabileasca tarifele de prima "pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite (...), astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare", este mentionat in actul normativ.
La momentul aprobarii normei, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns concret referitor la posibila crestere a tarifelor RCA de la 1 ianuarie, dupa cum a scris HotNews. Totusi, acesta a lasat de inteles ca trendul este de crestere.
"Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat in legatura cu tarifele de prima RCA inainte de 1 ianuarie 2015. In 2014 s-au inregistrat cresteri etapizate de tarife RCA. In ultimele zece luni au fost deja cresteri intre 20% si 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil sa creasca (tarifele - n.red.) la unele societati si sa scada la altele de la 1 ianuarie 2015", a spus Constantinescu in noiembrie, citat de HotNews.
Tarifele de prima pe care le stabilesc asiguratorii pot sa contina reduceri comerciale, insa nu mai mult de 10%, conform normei, exceptandu-se reducerile pentru pensionari si persoanele cu deficiente locomotorii, dar si cele stabilite prin sistemul bonus-malus.
Important! Limitele de despagubire stabilite de fiecare asigurator RCA si tarifele de prima stabilite conform Normei ASF nr. 23/2014 trebuie notificate ASF-ului cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea se pot practica.
Politele RCA pot fi verificate online
Pentru a veni in ajutorul celor care incheie asigurari obligatorii RCA pentru vehiculele pe care le detin/folosesc, ASF a pus la dispozitie pe propriul site o baza de date a politelor incheiate pe teritoriul Romaniei, denumita CEDAM.
Cu ajutorul acesteia, poate fi verificata existenta unei polite RCA la o anumita data, poate fi vizualizata societatea de asigurare care a emis polita si se pot identifica prejudiciile asociate politelor valabile incepand cu anul 2008.
"Daca nu mai stiti unde ati asigurat un vehicul in ultimii cinci ani, puteti verifica acest lucru in CEDAM. Tot in CEDAM mai puteti verifica si ce daune au fost platite in baza politei dumneavoastra de asigurare", scrie pe site-ul ASF.
Cautarea de polite RCA poate fi facuta AICI, iar istoricul daunelor poate fi gasit AICI.
Atentie! Verificarea existentei in baza de date a politei RCA se poate face dupa cinci zile de la data incheierii acesteia.
__________
*Rectificare (10.01.2015): Articolul a fost actualizat pentru a reflecta faptul ca societatea ABC Asigurari-reasigurari s-a retras de pe piata RCA.
Comentarii articol (15)