Potrivit unui comunicat de presa de marti al ASF, ca urmare a modificarilor la modul de calcul al tarifelor RCA, cinci asiguratori au anuntat ca schimba preturile politelor, acest lucru fiind posibil pana in ultima zi a lunii februarie.
Concret, dintre cele zece societati autorizate in prezent, City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz au trimis notificari la ASF cu noile tarife RCA, care vizeaza, in principal, reduceri pentru tineri.
"ASF a prelungit pana la sfarsitul lunii februarie a.c. termenul pana la care societatile de asigurari pot revizui si retransmite notificarile privind tarifele de prima RCA. Dintre cele zece societati autorizate sa practice asigurari RCA, un numar de cinci societati (City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz) -- cu o cota de piata de 52,6% -- au transmis deja Autoritatii aceste notificari. Modificarile au vizat in mare parte reducerea incarcarii pentru tineri, urmarindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arata utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de pana la de 2,2 ori mai mari decat categoria majoritara, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior", explica reprezentantii ASF.
Potrivit sursei citate, dintre cele 3.111.451 de polite RCA pentru persoane fizice valabile la finalul anului 2014, 47.987 dintre acestea apartineau tinerilor sub 25 de ani (1,54%).
ASF a modificat luna trecuta Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule prin Norma nr. 2/2015, care a aparut in Monitorul Oficial nr. 44 din 19 ianuarie 2015 si se aplica de la data publicarii.
Noua forma a alineatului 1 al articolului 21 -- care era cel mai des invocat de asiguratori ca motiv de crestere a preturilor politelor -- din Norma nr. 23/2014 stabileste: "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite". Mai exact, a fost scoasa partea care facea referire la stabilirea tarifelor astfel incat sa se acopere obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice, plata contributiilor catre fondurile stabilite si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.
Acest alineat dispunea, inaintea modificarii din 19 ianuarie, ca "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite (...), astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare".
"Avand in vedere realitatile pietei, ASF a intervenit in ianuarie 2015 (...) pentru a flexibiliza cadrul de reglementare, lasand astfel libertatea societatilor de asigurari sa isi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferentele inregistrate intre tarifele de prima pe diverse categorii de varsta", este precizat in comunicatul de marti al ASF.
O alta schimbare adusa de Norma nr. 2/2015 se refera la tarifele de prima. Acestea nu pot fi modificate decat dupa cel putin sase luni (fata de 12 luni, cat era inainte), exceptandu-se indexarile sau modificarile pe anumite categorii de riscuri.
De asemenea, asiguratorii RCA trebuie sa includa in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA direct intr-un cont colector al asiguratorului. In cazul platilor in numerar sau cu cardul, prima de asigurare trebuie virata in contul asiguratorului in maximum cinci zile lucratoare de la data incasarii, iar achitarea comisionului de intermediere se face conform conventiei intre parti.
Actul normativ mai stabileste ca, prin exceptie de la actualele dispozitii, asiguratorii pot sa modifice tarifele de prima pe care le-au notificat ASF-ului pana la data de 28 februarie 2015.
Valcov a cerut ASF regandirea tarifelor RCA pentru tineri
Intr-un comunicat de presa din data de 10 ianuarie, ministrul Darius Valcov a apreciat ca, in prezent, politele de asigurare RCA pentru tinerii sub 25 de ani sunt prea mari si a cerut conducerii ASF sa ia masuri in acest sens.
"Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc. Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2000 de lei. Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor", a declarat Valcov, potrivit comunicatului de presa al Ministerului Finantelor.
De aceeasi parere a fost si prim-ministrul Victor Ponta, care a precizat ca actualele tarife impuse tinerilor la incheierea unei asigurari obligatorii RCA sunt exagerate in comparatie cu puterea financiara a acestora.
"Sprijin initiativa ministrului Darius Valcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor. Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita", a mentionat premierul intr-o postare de pe reteaua de socializare Facebook.
Potrivit Mediafax, ASF a anuntat inca din decembrie 2014 ca situatia politelor RCA pentru tineri va fi analizata in vederea eliminarii exceselor si a tratamentelor diferentiale.
"Toti au standarde diferite si vrem sa uniformizam si vrem sa punem o presiune si sa eliminam excesele si tratamentele diferentiale. Vrem sa tratam problema tinerilor ca fiind una speciala si noi ne propunem o analiza la nivelul societatilor de asigurari, va fi in trimestrul I anul viitor, cand incep sa ne notifice cu pretul si o sa ne uitam eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societatilor de asigurari a acestor preturi", afirma luna trecuta presedintele ASF, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.
Informatii utile despre polita RCA
Incheierea asigurarii de raspundere civila auto este obligatorie pentru toti detinatorii de vechicule care trebuie inmatriculate/inregistrate in Romania.
Prin intermediul politei RCA se pot obtine despagubiri pentru daunele si/sau pentru decesul/vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto.
Incheierea acestora se face numai cu asiguratorii autorizati de catre ASF. Tarifele de pe piata difera de la societate la societate, astfel ca acestea au pe site-urile proprii calculatoare online prin care se poate afla rapid costul unei polite RCA. Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici.
La incheierea unei asigurari, asiguratorul este obligat sa emita polita RCA, vinieta si documentul international de asigurare, conform Normei ASF nr. 23/2014.
In cazul vehiculelor inmatriculate/inregistrate in tara, asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata (anual/semestrial), iar despagubirile financiare in caz de accident se acorda pentru: vatamari corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat; cheltuieli de judecata facute de persoana pagubita.
Comentarii articol (7)