Amnistia fiscala a parintilor a fost introdusa prin Legea nr. 126/2014, iar in Monitorul Oficial nr. 83 din 30 ianuarie 2015 au aparut regulile referitoare la scutirea de la plata sumelor incasate necuvenit de catre acestia si la restituirea banilor recuperati de stat. Prevederile sunt incluse in Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si al Ministerului Finantelor Publice nr. 2396/2014 / 103/2015.
Pentru a beneficia de scutirea de la plata si/sau de restituirea sumelor deja inapoiate la stat, parintii care au primit bani in plus -- in urma calcularii eronate a indemnizatiei sau a stimulentului -- trebuie sa faca o solicitare scrisa la o agentie teritoriala pentru plati si inspectie sociala.
Restituirea banilor catre parinti se va face in cinci transe anuale, in perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2019.
Ce parinti beneficiaza de scutirea de plata
De scutirea de plata a sumelor incasate in plus la primirea indemnizatiei de crestere a copilului sau a stimulentului de insertie pot sa beneficieze, conform Ordinului nr. 2396/2014 / 103/2015, parintii aflati in urmatoarele situatii:
- au debite deja constituite si o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral pana la data de 27 septembrie 2014;
- au debite deja constituite si sumele nu au fost recuperate;
- au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie stabilit pana la data de 27 septembrie 2014, iar debitele se constituie dupa aceasta data.
Mai exact, parintii trebuie sa depuna la agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala o cerere care include si o declaratie pe propria raspundere. Modelul acesteia poate fi consultat in fisierul anexat articolului.
Decizia de scutire este emisa in cel mult 30 de zile lucratoare de la data depunerii solicitarii si apoi este comunicata parintilor termen de 15 zile.
Cum se restituie parintilor banii recuperati de stat
Parintii care au incasat bani in plus si i-au returnat deja statului, partial sau integral, incepand din 1 ianuarie 2011, vor beneficia de restituirea acestora, mai prevede noul act normativ.
Restituirea banilor se face, in baza cererii mentionate mai sus, in perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2019, in cinci transe anuale egale (in luna septembrie a fiecarui an).
Suma care se restituie si cuantumul celor cinci transe anuale vor fi incluse in decizia de scutire de plata care se emite in 30 de zile lucratoare de la data depunerii cererii de catre parinti.
Potrivit Legii nr. 126/2014, sumele ce vor fi restituite nu se actualizeaza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere. De asemenea, nu se recalculeaza si nu se recupereaza contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta debitelor scutite de la plata sau restituite.
Important! Acelasi act normativ stabileste ca parintii nu pot beneficia de scutirea de plata daca banii sunt incasati in plus din vina acestora, ca urmare a folosirii cu intentie de documente despre care acestia cunosteau ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, a declararii de catre acestia a unor date neconforme realitatii sau a nedeclararii unor informatii ce nu fac obiectul scutirii de la plata.