Proiectul de lege privind Noul Cod fiscal prevede reducerea impozitului pe venit de la 16%, cat este in prezent, la 14% din 1 ianuarie 2019.
Conform documentului citat, noua cota se va aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
- activitati independente;
- salarii si asimilate salariilor;
- cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- pensii;
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- premii;
- alte surse.
Deducerile personale acordate celor cu venituri mici ar putea creste
Contribuabilii cu salarii reduse ar putea beneficia de majorarea deducerilor personale acordate in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere.
Conform proiectului de lege privind Noul Cod fiscal, persoanele care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv urmeaza sa beneficieze de urmatoarele deduceri:
- 250 lei pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere;
- 400 lei pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere;
- 500 lei pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere;
- 600 lei pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere;
- 800 lei pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere.
Masura propusa de MFP are scopul de a reduce sarcina fiscala in cazul contribuabililor cu venituri reduse din salarii, se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Codul fiscal stabileste in prezent ca deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- 250 lei pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere;
- 350 lei pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere;
- 450 de lei pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere;
- 550 de lei pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere;
- 650 de lei pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice, se precizeaza in legislatia in vigoare.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Tichetele cadou nu vor mai fi impozitate
Noul Cod fiscal aflat in dezbatere publica urmeaza sa modifice tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou.
Mai exact, tichetele cadou acordate cu ocazia sarbatorilor religioase, a zilelor de 8 martie si 1 iunie nu vor fi impozitate in cazul in care nu depasesc limita de 150 lei, se mentioneaza in expunerea de motive.
Codul fiscal valabil in prezent prevede ca tichetele cadou reprezinta avantaje impozabile chiar daca sunt acordate sub forma cadourilor, in limita de 150 lei, pentru anumite sarbatori religioase, 8 martie si 1 iunie.
Potrivit reglementarilor in vigoare, nu reprezinta venit impozabil cadourile oferite in conditiile legii, altele decat tichetele cadou.
Contributiile la pensiile facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate, neimpozabile in limita a 650 de euro
Contributiile la un fond de pensii facultative si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru angajatii proprii urmeaza sa nu fie supuse impozitarii, insa doar nu vor depasi limita de 650 euro anual pentru fiecare persoana, se mentioneaza in Noul Cod fiscal propus de MFP.
Legislatia in vigoare prevede ca nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative, precum si cele reprezentand contributii la fonduri de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare participant.
Astfel, dispozitiile aflate in dezbatere publica propun un plafon general de 650 de euro sub care contributiile la pensiile facultative, dar si primele de asigurare voluntara de sanatate sa nu fie impozitate.
Conform expunerii de motive, noul sistem fiscal ar urma sa nu impoziteze la nivelul angajatilor drepturile de hrana acordate de angajator, in baza normelor tehnice sau igienice reglementate pentru anumite sectoare de activitate care interzic introducerea alimentelor in incinta unitatii.
Masura ar putea fi implementata in conditiile in care drepturile de hrana acordate de angajator, in baza unor norme tehnice sau igienice reglementate pentru anumite sectoare de activitate care interzic introducerea alimentelor in incinta unitatii, reprezinta avantaje impozabile la nivelul angajatilor.
De asemenea, nici sumele reprezentand cheltuieli efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea administratorilor/directorilor care desfasoara activitate pentru el nu vor fi impozitate.
Aceasta in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca aceste cheltuieli reprezinta avantaje impozabile.
In schimb, cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator nu sunt venituri impozabile, dupa cum prevede Codul fiscal.
Atentie! Noul Cod fiscal nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.