Ghidul RCA in varianta electronica a fost publicat vineri de ASF, acesta incluzand informatii de larg interes referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.
Polita RCA se incheie intre proprietarii de autoturisme si asiguratorii autorizati, iar scopul acesteia este despagubirea pentru daunele suferite in urma accidentelor auto.
"In baza acestui contract, compania care a emis polita de asigurare RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita, pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale, inclusiv daunele morale, suferite in acel accident", conform documentului mentionat.
Asigurarea obligatorie se incheie atunci cand un vehicul este inscris in circulatie si, apoi, in toata perioada in care este inmatriculat, de fiecare data cand polita expira.
"Proprietarul unui vehicul trebuie sa detina o asigurare RCA valabila pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, chiar daca acesta nu este utilizat. Incheierea contractului RCA se poate face pentru o perioada de sase sau 12 luni", scrie in ghid.
Important! Politele RCA pot fi verificate online, in baza de date CEDAM, la aceasta adresa.
Ce patesti daca nu ai RCA?
Deoarece incheierea politei RCA este obligatorie prin lege, persoanele care nu fac acest lucru sunt sanctionate de catre autoritati cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare.
"Daca aveti in proprietate un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania si daca nu incheiati asigurarea obligatorie RCA, sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie. Nerespectarea obligatiei de incheiere a asigurarii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului", se arata in Ghidul RCA.
Pe deasupra, daca sunteti vinovat de producerea unui accident, persoana pagubita sau Fondul de Protectie a Victimelor Strazii va poate da in judecata pentru recuperarea daunelor produse.
"Asigurarea RCA are un scop bine definit: ca toate persoanele pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite. Obligativitatea incheierii RCA rezulta din necesitatea garantarii incasarii despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, in timp util, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba", este explicat in document.
Atentie! Persoanele care incheie o asigurare facultativa CASCO nu sunt scutite de obligatia de a incheia asigurarea RCA.
Cum este calculat tariful politei RCA?
Tarifele de prima RCA sunt stabilite de fiecare dintre cele zece societati de asigurare autorizate de ASF in prezent sa incheie astfel de polite.
"Tariful RCA se stabileste de fiecare societate de asigurare in functie de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea masinii, varsta conducatorului auto, localitatea de domiciliu s.a.), care indica societatii probabilitatea de producere a unui accident si, in consecinta, probabilitatea de a acorda despagubiri si impactul financiar al acestora", este mentionat in ghidul publicat recent.
Totodata, la stabilirea primei de asigurare este luat in calcul si istoricul de daunalitate, subliniaza in documentul citat reprezentantii ASF: "Prima de asigurare pe care o veti plati in final depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o masina) realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus in vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca".
Tarifele sunt diferite de la o societate la alta, acestea fiind obligate sa le puna la dispozitia potentialilor clienti atat pe propriile site-uri, cat si la propriile sedii.
Important! Riscurile acoperite de polita RCA sunt aceleasi indiferent de prima de asigurare platite si de asiguratorul la care apelati pentru incheierea asigurarii.
Ce masuri de siguranta trebuie sa-si ia soferii?
Reprezentantii ASF au inclus, de asemenea, in Ghidul RCA si anumite atentionari pentru consumatorii care incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.
Astfel, acestia trebuie sa ceara, la momentul incheierii politei RCA, formularul de constatare amiabila, deoarece acest document se tipareste si se distribuie prin intermediul societatilor de asigurare.
Totodata, consumatorii trebuie sa fie atenti si la corectitudinea datelor inscrise in politele RCA si sa semnaleze eventualele greseli observate.
"Pentru a beneficia de o aplicare a sistemului bonus-malus conforma cu legislatia este important sa verificati acuratetea datelor inscrise in politele de asigurare incheiate si, totodata, sa instiintati asiguratorul cu privire la eventualele inadvertente intre informatiile completate si cele reale. Exista posibilitatea ca pe polita de asigurare RCA sa apara erori in transcrierea datelor reale ale asiguratului si ale vehiculului, care pot conduce la stabilirea unei clase eronate de bonus-malus. Eventualele erori privind datele mentionate in polita de asigurare (si preluate eronat in CEDAM) pot fi corectate doar de catre asiguratorul care a emis polita de asigurare si care a transmis datele in baza de date CEDAM", informeaza ghidul ASF.
In alta ordine de idei, soferii trebuie sa fie atenti sa nu contracteze polite RCA false, chiar daca riscul ca acest lucru sa se intample este redus. In acest sens, consumatorii trebuie sa fie atenti daca asiguratorul este autorizat sa incheie polite RCA, sa se asigure ca vinieta RCA are aceeasi serie si acelasi numar ca polita, sa verifice corectitudinea completarii rubricilor existente in polita si documentul Carte Verde si sa verifice politele in baza de date CEDAM.
Nota: Ghidul RCA (in forma integrala) poate fi descarcat de pe site-ul ASF sau din articolul de fata.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.
Comentarii articol (16)