Principalele noutati sunt incluse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 (aplicabila de marti), iar informatiile suplimentare sunt incluse in Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 611/2015 si in Ordinul MT nr. 612/2015 (ambele aplicabile din 30 aprilie). Cele trei acte normative au aparut in Monitorul Oficial nr. 285 si nr. 290 din 28 aprilie.
Concret, autoritatile au introdus posibilitatea de a plati anticipat taxa de trecere pentru folosirea podului peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda (Autostrada 2). Acest lucru se poate face atat prin SMS, cat si in benzinarii.
Conform OUG nr. 8/2015, pe drumurile nationale pentru care este nevoie de rovinieta se poate aplica si tariful de trecere, dar numai pentru folosirea podurilor, tunelurilor si trecatorilor de munte. Tarifarea electronica este aplicabila, momentan, doar pentru podul de la Fetesti-Cernavoda.
Atentie! Taxa se achita inainte de trecere, insa, prin exceptie, aceasta poate fi platita pana cel tarziu la ora 24:00 a urmatoarei zile de dupa trecere. Tariful are o valabilitate de 12 luni de la data achitarii.
Persoanele care nu vor achita taxa in termenul stabilit de noul act normativ vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 130 si 1.820 de lei, in functie de tipul vehiculului. In cazul autoturismelor, de exemplu, soferii care nu vor plati in timp util vor fi amendati cu sume cuprinse intre 130 si 260 de lei. In aceasta situatie, procesul-verbal de contraventie va fi incheiat in lipsa contravenientului. Totusi, din ordonanta de urgenta publicata recent reiese ca amenzile pentru neachitarea tarifului de trecere vor fi valabile incepand din data de 8 mai.
Nota: Soferii trebuie sa plateasca un tarif de trecere si pentru podurile peste Dunare de la Giurgeni-Vadu Oii (DN2A) si Giurgiu-Ruse (DN5).
Taxa se achita prin SMS sau in benzinarii
Introducerea tarifarii electronice este o masura luata de Guvern pentru a rezolva problema ambuteiajelor care se creeaza, de obicei, la statia de taxare de pe Autostrada 2 in perioada zilei de 1 mai si pe durata verii.
"Avand in vedere traficul intens (4.000 de vehicule/ora pana la 50.000 de vehicule/zi) inregistrat pe A2, din cauza caruia s-au creat pana acum ambuteiaje la statia de taxare de la podul Fetesti, se creeaza o alternativa la vechiul sistem de plata in numerar a taxei de trecere, printr-unul similar celui care se utilizeaza pentru plata rovinietei", au precizat recent reprezentantii Executivului intr-un comunicat de presa.
Concret, din 30 aprilie, soferii pot sa treaca prin statia de taxare de pe A2 fara sa mai opreasca la bariera, folosind benzile 2 si 3. In aceasta situatie, tariful este achitat fie anticipat, fie cel tarziu pana la ora 24:00 a urmatoarei zile de dupa trecere, prin SMS sau in benzinarii. Totusi, banda 1 ramane in continuare cu bariera si plata in numerar.
Pentru plata taxei prin SMS, conform Ordinului MT nr. 611/2015 si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, soferii trebuie sa urmeze acesti pasi:
1. Sa transmita prin SMS la numarul 7577 (Orange, Telekom, Vodafone, DigiMobil) numarul de inmatriculare al vehiculului si tipul acestuia (conform tabelului de mai jos). De exemplu, pentru un autoturism se trimite urmatorul mesaj: B15AVN 1.
2. Vor primi un SMS prin care sunt informati ca peajul (dovada platii tarifului de trecere) va fi emis pentru datele furnizate.
3. Sa confirme prin SMS emiterea peajului.
4. Vor primi un SMS de confirmare a emiterii peajului cu urmatoarele informatii: seria peajului, numarul de inmatriculare al vehiculului, tipul vehiculului, data expirarii valabilitatii peajului.
In afara de plata prin SMS, tot din 30 aprilie exista si posibilitatea achitarii tarifului de trecere in benzinariile OMV, Petrom, Rompetrol si Mol (pentru una, doua sau 20 de treceri). Astfel, soferii primesc documentul fiscal care atesta achitarea tarifului de trecere si documentul care atesta emiterea peajului. "Pentru achitarea tarifului de trecere la statiile de carburanti, recomandam prezentarea certificatului de inmatriculare al vehiculului si verificarea informatiilor inscrise pe documentul eliberat de distribuitor", este precizat pe site-ul CNADNR.
Tarifele pentru trecerea pe podul de la Fetesti-Cernavoda (aplicabile din 30 aprilie), in functie de tipul autovehiculului, pot fi consultate in tabelul de mai jos.
La trecerea prin statia de taxare, numerele de inmatriculare ale masinilor sunt fi inregistrate si verificate prin intermediul unor camere video. In acest fel, soferii care nu vor achita tariful in termenul stabilit de lege vor fi amendati. "Camerele video ANPR (ce permit recunoasterea automata a numarului de inmatriculare - n.r.) identifica trecerea aplicand o marca temporala si coordonatele GPS. Daca nu se achita tariful de trecere pana la ora 24:00 a zilei urmatoare trecerii, aceasta va fi marcata drept posibila contraventie, urmand a se intocmi un proces-verbal de constatare a contraventiei", explica reprezentantii CNADNR.
Atentie! Cei care au abonamente preplatite eliberate sub forma de tichete pot sa treaca doar pe banda 1.
Comentarii articol (53)
Eu am trecut samabata la 23:30, deci puteam plati taxa pana duminica la 24:00 (ai doar o zi si cateva minute, daca treci spre sfarsitu zilei).
Am uitat si am platit luni, la 00:04. Deci cu 4 minute intarziere. Le-am scris si au spus ca nu pot interveni asupra sistemului.
Si intr-adevar, nu au putut interveni, desi platisem, asa ca in cateva luni, am primit si a trebuit sa platesc amenda - 130 de lei, pe jumatate 65.
Asta e viata. Daca uiti - platesti!
Si, mai grav, este ca pana s-au lamurit lucrurile, am tot platit la fiecare trecere, si acum nu pot verifica, daca mai am vreo trecere disponibila sau nu, ptr ca practic cea de atunci nu am folosit-o.
dar nu este o modalitate de achitare prin card bancar cu o confirmare prin e-mail (cum asi procura o rovinieta online)? Eu cred ca ar fi binevenit ast fel de modalitate de achitare... de ex. pentru mine cetatean R.Moldova ar fi mai convinabil... Eu nu planific sa ma opresc nici la o benzinarie (capacitatea rezervorului de combustibil permite) - deci, o sa stau si eu la coada pe banda 1.
Cum pot sa verific cate treceri mai am disponibile, in afara de a-mi nota eu pe o foaie de hartie? Exista posibilitatea de a verifica electronic, sau la CNADNR, sau la benzinariile de unde se poate achizitiona? Multumesc.
Pe data de 20 iunie am trecut de doua ori podul, dar am achitat o singura data taxa de pod, prin sms. Intre timp, am aflat ca se plateste fiecare trecere chiar daca e aceeasi zi. Cum pot evita amenda, tinand cont ca au trecut mai mult de 24 ore?
Multumesc.