Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat favorabil cererii societatii Nidera Romania, de a i se acorda dreptul de deducere a unei sume de aproximativ 11 milioane de lei reprezentand TVA, drept pe care ANAF l-a contestat ca urmare a unor vicii de forma a documentelor justificative si a facturilor fiscale, se mentioneaza intr-un comunicat al D&B David si Baias, societatea de avocatura care a reprezentat firma, remis astazi redactiei.
Litigiul a avut ca obiect anularea unei decizii de impunere, prin care organele fiscale au negat dreptul de deducere a TVA, invocand faptul ca avizele de insotire a marfii si celelalte documente justificative nu contin toate elementele formale si, de asemenea, facturile fiscale tipizate nu ar fi completate cu toate informatiile prevazute de respectivul formular de factura, desi aceste informatii nu se regasesc printre elementele prevazute de art. 155 din Cod fiscal.
Conform sursei citate, actul administrativ fiscal anulat a fost intemeiat de organele fiscale in baza Deciziei nr. V din 2007 a ICCJ, pronuntata intr-un recurs in interesul legii cu forta juridica obligatorie.
"Aceasta decizie este foarte importanta pentru toti contribuabilii din Romania, consfintind dreptul acestora de a deduce TVA, chiar si in situatia in care facturile fiscale nu indeplinesc toate conditiile de forma, aratand inca o data prevalenta fondului in fata formei in dreptul fiscal. Solutia instantei supreme este cu atat mai notabila cu cat aceasta inlatura de la aplicare Decizia nr. V din 2007 care, desi adoptata dupa data aderarii Romaniei la UE, interpreteaza forma Codului fiscal in vigoare la 1 ianuarie 2004 si prevederile H.G. nr. 831/1997 (abrogata la 1 ianuarie 2007), fiind invocata de organele fiscale, si chiar de instantele de judecata, pentru a nega dreptul de deducere a TVA in situatia in care contribuabilul nu prezinta, pe langa factura fiscala, si alte documente justificative (avize de insotire a marfii). Prin aceasta solutie se confirma faptul ca un recurs in interesul legii solutionat in asemenea circumstante nu poate fi opus dreptului european", a declarat Dan Dascalu, Partener, D&B David si Baias.
Conform Codului fiscal, dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul anumitor operatiuni (de exemplu:operatiuni taxabile, operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, precum si operatiuni scutite de taxa).