In Statele Unite, 60% dintre angajatii institutiilor guvernamentale sunt nefericiti din cauza sefilor toxici pe care ii descriu ca fiind:
- centrati pe persoana lor (60%);
- incapatanati (49%);
- cer prea mult de la angajati (43%);
- impulsivi (41%);
- isi baga nasul peste tot (39%).
TalentSmart, companie de training si coaching cu sediul principal in Statele Unite, ne arata ca exista si o luminita, dupa numeroase cercetari: 90% dintre angajatii cu rezultate bune sunt cei care reusesc sa-si managerieze emotiile si sa-si pastreze calmul in fata unui sef „dificil”.
Travis Bradberry, cofondator TalentSmart si coautor al cartii „Inteligenta emotionala 2.0”, a identificat sapte tipuri de sefi toxici si strategiile pe care le putem aplica pentru a putea totusi sa ne descurcam cu acestia, pentru ca nu intotdeauna este posibil sa spui adio si sa le intorci spatele. Articolul „How Successful People Overcome Toxic Bosses” a fost publicat pe LinkedIn.
Sapte tipuri de sefi toxici si cum sa ne descurcam cu ei, fara sa facem atac de cord
1) Prietenul neadecvat – seful care este excesiv de prietenos, dar nu intr-un sens pozitiv, centrat pe team building.
Este seful care te invita constant sa va petreceti timpul impreuna in afara orelor de lucru si care se angajeaza usor in barfele de la birou. Isi alege favoritii si divizeaza angajatii, care devin frustrati de lipsa de echilibru in acordarea atentiei si respectului in mod echitabil. Nu poate lua decizii dure in ceea ce priveste subalternii sau sa ii concedieze pe cei care merita, cu exceptia celor care nu ii plac. Biroul lui devine rapid „BIROUL”.
Cum neutralizam „prietenul neadecvat” – trebuie impus ferm un set de limite.
Nu ii permite sa te intimideze. Doar stabilind sustinut si proactiv limita pana la care poate merge, poti sa devii stapan pe situatie. De exemplu, ii poti arata prietenia in timpul zilei fara sa-ti fie teama sa spui nu atunci cand te cheama sa va petreceti timpul impreuna dupa serviciu sau cand incearca sa te faca partas la barfa. Partea dificila este sa ramai constant in ceea ce priveste limitele impuse, chiar daca insista. Distantandu-te de comportamentul care ti se pare inadecvat, vei reusi, ba chiar vei reusi sa ai o relatie sanatoasa cu acesta. Important este sa nu impui bariere care nu sunt necesare si care te pot transforma rapid intr-un inamic. In loc sa incerci sa-l transformi in ceea ce nu este, facandu-l sa te vada ca un aliat te-ar putea pune intr-o pozitie chiar mai sigura decat te-ai astepta.
2) Micromanagerul – este seful care te face sa te simti in permanenta urmarit.
Este cel care acorda prea multa importanta detaliilor nesemnificative, gaseste nod in papura, face permanent observatii, isi aroga titlul de „profesionist absolut” si induce ideea ca vede si stie tot ce faci. Rezultatul: angajati descurajati, frustrati, fara randament.
Cum neutralizam micromanagerul – micromanagerul este atras de angajatul care munceste exclusiv dupa viziunea lui, de aceea angajatul trebuie sa il provoace in permanenta sa ii impartaseasca viziunea manageriala adresand mereu intrebari si cerand feedback. Nu functioneaza insa intotdeauna, pentru ca unii micromanageri vor cauta in continuare sa supra-analizeze si sa „micromanagerieze”. Caz in care nu trebuie sa te lasi prins in capcana lui, aceea de a te face sa te simti slab pregatit, sub nivelul lui, sub asteptarile profesionale. In ciuda aparentelor, acest tip de sef iti apreciaza in felul sau munca, doar ca fie nu stie sa iti comunice asta, fie ii este teama sa o admita din cauza ca se simte amenintat sau pur si simplu nu suporta competitia corecta.
3) Tiranul – este tipul care se bazeaza pe tactici machiavelice si ia decizii doar pentru a-si satisface ego-ul.
Principala grija a acestuia este sa isi mentina puterea si ii va intimida permanent pe cei din jur pentru a-si atinge scopul. Tiranul isi vede angajatii ca pe un grup criminal care i-a ocupat corabia. Imparte oamenii pe categorii si ii caracterizeaza dupa sabloane: oamenii competenti care ii pun la indoiala judecata sunt razvratitii, cei care ii sustin activitatea prin linguseli si gesturi de loialitate devin secunzii sai, frati de arme, iar cei care nu performeaza sunt vazuti ca spalatori de wc-uri si punte.
Cum neutralizam tiranul – o varianta dureroasa dar eficienta este aceea in care ii prezinti ideile tale in asa fel incat el sa-si insuseasca credit, macar partial.
Astfel, tiranul iti poate sustine ideea, sustinandu-si si ego-ul. Trebuie sa fii rapid in a-i acorda lui merite, chiar daca el nu va face la fel. Ca sa supravietuiesti unui sef tiran trebuie sa-ti alegi bataliile cu inteligenta, adica doar pe cele care merita, ca sa nu ajungi la spalat puntea ori wc-urile.
4) Incompetentul – acest tip de sef a fost promovat, angajat prin hazard sau a fost numit si are o pozitie peste capacitatile sale.
Este posibil ca acesta sa nu fie complet incompetent, dar doar datorita celor care sunt de mai mult timp in companie si care au informatiile si abilitatile care lui ii lipsesc.
Cum neutralizam incompetentul – este important sa-ti inghiti mandria si sa incepi sa-ti impartasesti competenta, experienta, fara sa i le fluturi in fata.
Imparte informatia necesara incompetentului pentru a se simti sef si poti sa-i devii aliat si chiar confident.
5) Robotul – in mintea robotului tu esti angajatul cu numarul 72, cu un randament de 84% si cu experienta la nivelul 91.
Acest tip de sef ia decizii bazate pe cifre si cand este fortat sa ajunga la o concluzie fara sa aiba date suficiente, se autodistruge. Depune foarte putin efort, uneori deloc, pentru a se conecta cu angajatii, in schimb contempla cifrele pentru a decide cine ramane si cine trebuie sa plece.
Cum sa neutralizam robotul – trebuie sa vorbesti pe limba lui.
Daca ai o idee, trebuie sa ai si date suficiente sa o sustina. La fel si cu performanta – trebuie sa stii care sunt valorile lui, daca vrei sa iesi in evidenta. Apoi, poti sa incepi usor sa-l scoti din zona lui de confort, antisociala, fara sa fii insistent sau nepoliticos. Stabileste intalniri fata in fata si raspunde-i la mailuri batandu-i in usa biroului. Fortandu-l astfel sa se conecteze cu tine, s-ar putea sa iti si asocieze fizionomia numarului de angajat. Toate acestea in doze mici, pentru ca nu raspunde bine la prea multa socializare.
6) Vizionarul – puterea acestuia sta in idei si inovare.
Dar aceasta abordare antreprenoriala devine un pericol cand un plan sau o solutie necesita implementare. Cand vine momentul ca acest tip de sef sa isi si exercite viziunea, este deja la urmatoarea idee si te lasa sa duci singur treaba la capat.
Cum neutralizam vizionarul – cea mai buna solutie este sa-i inversezi directia gandurilor si sa le duci intr-una mai putin mareata dar mai practica.
Trebuie sa ii adresezi intrebari specifice pentru a-l face sa se concentreze, fara sa-i refuzi din start ideile marete.
7) Pescarusul – cu totii am fost in pozitia asta, de a sta in umbra pescarusului manager care decide sa-si intinda aripile si sa-si ia zborul cand incepe furtuna.
In loc sa-si aloce timp cu echipa pentru a solutiona probleme, pescarusul isi depune sfaturile importante, pentru ca apoi sa decoleze lasandu-i pe ceilalti sa se descurce cu problemele. Pescarusul interactioneaza cu angajatii doar cand arde ceva, dar fara consistenta, reusind sa transforme un simplu incendiu intr-o calamitate.
Cum neutralizam pescarusul – in grup.
Daca reusesti sa faci ca toata echipa sa se aseze la masa si sa-i explice constructiv, sa-i transmita un feedback fara nicio urma de amenintare, s-ar putea ca tipul acesta de sef sa si gaseasca solutii.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)