__________
ACTUALIZARE (01.07.2017): Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în iunie 2017, astfel că nu se poate aplica.
__________
Autovehiculele folosite de unitatile din sistemul administratiei penitenciare vor fi exceptate de la plata timbrului de mediu, se arata intr-un proiect de lege adoptat luni de Senat, ca prima Camera sesizata. Initial, Executivul a aprobat proiectul in cursul lunii mai si apoi l-a transmis Parlamentului.
Concret, masura este inclusa in Proiectul de lege pentru modificarea alin. (1) al art. 3 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Aceasta va contribui, potrivit comunicatului transmis de Guvern luna trecuta, la o degrevare a bugetului Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
In urma aprobarii de catre Senat, proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputatilor, care se va pronunta asupra acestuia in calitate de Camera decizionala.
Nota: Guvernul a precizat ca Sistemul administratiei penitenciare este constituit din ANP si 47 de unitati subordonate (ce sunt considerate institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala).
Timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevede OUG nr. 9/2013, iar acesta se plateste o singura data, in urmatoare cazuri:
- la prima inmatriculare in Romania;
- la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
- la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
- la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Important! In 2015, soferii platesc mai putin pentru timbrul de mediu. Valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit Bancii Centrale Europene, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie 2014 este de 4,4093 lei/euro, adica mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 cu 0,88%. Pentru a afla ce suma trebuie platita ca timbru de mediu, soferii se pot folosi de calculatorul pus la dispozitie de Fisc.
Ce alte masini mai beneficiaza de scutirea taxei auto
In prezent, autovehiculele exceptate de la plata timbrului de mediu sunt, potrivit OUG nr. 9/2013, urmatoarele:
- cele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
- cele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
- cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri, precum si a celor destinate transportului prescolarilor si elevilor;
- cele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, cele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, dar si cele speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.
Pe deasupra, timbrul de mediu nu se plateste pentru vehiculele istorice, cele transferate gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice, cele confiscate/intrate in proprietatea privata a statului si acordate gratuit, cele destinate competitiilor sportive sau dobandite prin mostenire.
De asemenea, taxa nu este aplicabila autovehiculelor "acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica", asa cum mai scrie in actul normativ mentionat.
Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (11)