Varsta minima legala la care persoanele fizice pot fi incadrate in munca este de 15 ani, dupa cum prevede Codul muncii, iar angajarea minorilor care n-au atins acest prag este interzisa.
In baza reglementarilor actuale, capacitatea de munca este dobandita odata cu implinirea varstei de 16 ani. Insa in anumite conditii si copiii de 15 ani au posibilitatea de a se angaja, daca parintii isi dau acordul in acest sens si daca este vorba de activitati adecvate varstei.
"Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala", este subliniat in actul normativ.
Atentie! In situatia in care parintii sau reprezentantii legali isi retrag acordul, contractul salariatului cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani inceteaza de drept.
In mod obisnuit, pentru salariatii cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Pentru cei care au mai putin de 18 ani, durata timpului de munca este cu doua ore mai mica pe zi si cu zece ore mai mica pe saptamana (adica sase, respectiv 30 de ore).
In acelasi timp, pana la implinirea varstei de 18 ani, minorii nu pot fi pusi sa presteze munca suplimentara si nici munca de noapte (munca de noapte este considerata a fi cea prestata intre orele 22:00 si 6:00).
Referitor la repausurile periodice, Codul muncii stabileste ca tinerii de pana la 18 ani au dreptul la o pauza de masa de cel putin 30 de minute, atunci cand lucreaza zilnic mai mult de patru ore si jumatate. Pe deasupra, aceasta categorie de salariati beneficiaza si de un concediu de odihna suplimentar de minimum trei zile lucratoare, pe langa cele (cel putin) 20 de zile la care are dreptul anual orice angajat.
De retinut este si ca tinerii de pana la 18 ani nu pot fi angajati in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase.
Important! Angajatorii care incadreaza in munca minori care au mai putin de 15 ani risca sa fie pedepsiti cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. De asemenea, aceeasi pedeapsa este aplicabila si pentru folosirea copiilor la prestarea de activitati prin care se incalca prevederile legale referitoare la regimul de munca al minorilor.
Nici zilierii minori n-au voie sa lucreze mai mult de sase ore pe zi
In prezent, minorii pot fi folositi si ca zilieri, pentru cel mult sase ore pe zi, in baza prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Totodata, durata saptamanala nu poate depasi 30 de ore de munca.
"Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin opt ore de munca", scrie in Legea nr. 52/2011.
La fel ca in cazul salariatilor, nici lucratorii minori nu pot sa desfasoare activitate de zilier daca n-au cel putin 15 ani impliniti. "O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani. Prin exceptie (...), minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali", scrie in Legea nr. 52/2011.
Tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani pot sa desfasoare doar activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, insa numai daca in acest fel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie. In plus sanatatea nu trebuie sa le fie pusa in pericol.
Beneficiarii care folosesc copii de 15-18 ani la prestarea de activitati necalificate cu caracter ocazional trebuie sa respecte toate prevederile legale care fac referire la protectia minorilor la locul de munca.
Activitatea zilierului este realizata in baza acordului de vointa al partilor, nefiind necesara incheierea in scris a unui contract individual de munca. Aceasta poate fi prestata in domenii precum agricultura, silvicultura, pescuit, comert sau publicitate.
Important! Cei care nu respecta conditiile legale de varsta si de munca la folosirea zilierilor minori pot fi amendati cu 6.000 de lei.
Nota: Mai multe informatii despre folosirea zilierilor in 2015 puteti gasi in acest articol.
Copiii sub 15 ani pot castiga bani ca dansatori, actori sau sportivi
De curand, Guvernul a introdus reglementari specifice pentru copiii care castiga bani, in baza unui contract, din domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling.
Astfel, potrivit Hotararii Guvernului nr. 75/2015, copiii pot sa presteze activitati platite in aceste domenii, chiar daca au o varsta mai mica de 15 ani, in calitate de:
- actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, dar si orice alte concursuri sau activitati de scena;
- actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat sau model la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare;
- figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare;
- figurant sau model la prezentari de moda;
- sportiv profesionist in sportul de performanta.
In aceste situatii, organizatorii trebuie sa incheie cu parintii contracte care sa respecte prevederile Codului civil. "Copilul poate presta activitati remunerate (...) in baza contractelor incheiate intre organizator si parinti/reprezentantul legal al copilului ori, dupa caz, direct cu acesta, in cazul copilului care a implinit 14 ani, cu incuviintarea prealabila a parintilor/reprezentantului legal. Contractul se incheie cu respectarea prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare", dispune actul normativ amintit.
Organizatorii sunt obligati sa respecte anumite conditii stricte atunci cand se ocupa de desfasurarea activitatilor platite la care iau parte copii. De exemplu, hotararea Executivului stabileste ca, in functie de varsta, minorii pot sa presteze activitati doar intre orele 9:00-17:00 (copiii cu varsta sub cinci ani), 8:00-20:00 (intre cinci si 12 ani) si 7:00-22:00 (peste 12 ani).
Atentie! Copiii au voie sa presteze activitati platite doar dupa ce parintii informeaza in prealabil serviciul public de asistenta sociala. In caz contrar, acestia risca sa primeasca amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.
Nota: Mai multe informatii despre conditiile in care copiii pot castiga bani din activitatile prestate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling pot fi gasite aici.
Comentarii articol (11)