Persoanele pagubite in urma unui accident auto pot obtine, in baza legii, datele vehiculului sau ale soferului responsabil de producerea incidentului. Acest lucru poate fi facut prin transmiterea unei solicitari catre FPVS, potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008.
In principal, procedura a fost introdusa la nivel european pentru a permite pagubitilor sa afle cu usurinta denumirea asiguratorului raspunzator de vehiculul implicat in accident. Totodata, regulile permit aflarea identitatii soferului responsabil de producerea accidentului atunci cand, de exemplu, despagubirile pot fi obtinute doar de la acesta (cand lipseste asigurarea sau cand prejudiciul depaseste suma asigurata).
Fondul este constituit de catre toti asiguratorii autorizati sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), iar atributiile sale sunt atat de organism de plata si de compensare, cat si de centru de informare.
Informatiile pe care le poate furniza Fondul
La cerere, FPVS poate sa furnizeze persoanelor pagubite urmatoarele date referitoare la vehiculul vinovat de producerea accidentului:
- numele si adresa societatii de asigurare a vehiculului;
- numele si adresa reprezentantului de despagubiri al societatii de asigurare a vehiculului in statul de resedinta al persoanei pagubite;
- numarul politei de asigurare;
- numele si adresa organismului autorizat sa primeasca si sa solutioneze cererile de despagubire in statul de resedinta al persoanei pagubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau proprietarii acestora, in cazul in care beneficiaza de scutire de la obligativitatea incheierii politei RCA.
In acelasi timp, daca pagubitii au un interes legitim, Fondul poate sa furnizeze, tot la cerere, numele si adresa proprietarului, ale conducatorului obisnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului. In acest sens, solicitantul trebuie sa faca dovada existentei interesului legitim.
Pentru solicitarea datelor vehiculului, cererea poate fi formulata in romana, engleza, franceza sau germana, iar aceasta poate fi transmisa Fondului prin telefon, fax sau e-mail. "In solicitare se vor indica numarul de inmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum si orice alte informatii care sa permita identificarea statului in care acesta are locul obisnuit de stationare, data si locul producerii accidentului, statul de rezidenta al persoanei/persoanelor prejudiciate", scrie in Ordinul CSA nr. 1/2008.
In cazul solicitarii datelor proprietarului, ale soferului obisnuit sau ale celui vinovat de accident, cererea trebuie transmisa exclusiv prin posta. "In solicitare se vor indica numarul de inmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum si orice alte informatii care sa permita identificarea statului in care acesta are locul obisnuit de stationare, data si locul producerii accidentului, statul de rezidenta al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum si dovada interesului legitim al acestora pentru obtinerea informatiilor solicitate", se mai arata in actul normativ precizat.
Informatiile sunt transmise solicitantului, dupa caz, prin fax, e-mail, telefon sau posta, in romana, engleza, franceza sau germana. Daca datele pot fi accesate direct de catre FPVS, acestea sunt furnizate de indata. In caz contrar, Fondul informeaza solicitantul cu privire la acest lucru in maximum 14 zile si apoi incepe o investigatie ale carei rezultate sunt comunicate imediat ce sunt obtinute.
Solicitarea se poate face pentru accidentele din Romania sau din alte state
FPVS trebuie sa furnizeze datele solicitate de pagubiti, conform normelor CSA, in oricare dintre urmatoarele situatii:
- accidentul a fost produs in Romania de catre un vehicul care are locul obisnuit de stationare in Romania si partea sau partile pagubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenti din Romania sau din statele Spatiului Economic European;
- accidentul a fost produs intr-un stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat Romania, de catre un vehicul care are locul obisnuit de stationare in Romania si persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice romane ori rezidenti din Romania sau din statele Spatiului Economic European;
- accidentul a fost produs intr-un stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat Romania, de catre un vehicul dintr-un stat din Spatiul Economic European si persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice romane ori rezidenti din Romania.
Ce trebuie sa stii despre polita RCA
Asigurarea vehiculelor se face doar prin intermediul unei polite RCA. Cu ajutorul acestui document se pot obtine despagubiri pentru daunele si/sau pentru decesul/vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto.
Conform Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 23/2014, la incheierea unei asigurari, asiguratorul este obligat sa emita polita RCA, vinieta si documentul international de asigurare.
Pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania, asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata -- anual sau semestrial --, iar polita trebuie sa includa o serie de informatii obligatorii.
"Polita de asigurare RCA contine in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, clasa bonus-malus si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate", scrie in actul normativ.
Daca un accident auto se produce in perioada de valabilitate a politei RCA, despagubirile banesti se acorda pentru:
- vatamari corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
- pagube materiale;
- pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
- cheltuieli de judecata facute de persoana pagubita.
In prezent, zece societati sunt asigurate de ASF sa incheie polite RCA. Acestea sunt Allianz-Tiriac, Generali, Asigurarea Romaneasca - Asirom, Euroins, Astra, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa si City.
Important! Politele RCA pot fi verificate online cu ajutorul unei baze de date puse la dispozitie de ASF. Aceasta poate fi gasita aici.
ICCJ: In cazul accidentelor de vehicule neasigurate, Fondul plateste singur despagubirile
Printr-o decizie publicata in 2010 in Monitorul Oficial, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca, in cadrul proceselor penale, FPVS poate fi obligat singur la plata daunelor rezultate in urma accidentelor de vehicule neasigurate.
"In procesul penal, Fondul de protectie a victimelor strazii are calitatea de parte responsabila civilmente si poate fi obligat singur, iar nu in solidar cu inculpatul, la plata despagubirilor civile catre persoanele pagubite prin accidente de vehicule neasigurate", este precizat in Decizia ICCJ nr. 3/2010. Documentul este obligatoriu pentru toate instantele de la momentul publicarii in Monitor.
Mai multe informatii despre acest subiect gasiti in articolul scris la acel moment de AvocatNet.ro.
Comentarii articol (4)