Decizia ICCJ nr. 15 din 21 septembrie 2015 a Completului competent să judece recursul în interesul legii a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 816 din 3 noiembrie şi este obligatorie pentru toate instanţele judecătoreşti de la data publicării.
Prin recursul în interesul legii admis de judecători s-a stabilit că persoanele care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în entităţi nerecunoscute de lege săvârşesc o infracţiune.
"Apare ca fiind evident faptul că singura modalitate legală de exercitare a profesiei de avocat este cea prevăzută de Legea nr. 51/1995 (...) şi este condiţionată de înscrierea în tabloul unui barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, formă de organizare profesională unică şi exclusivă. Această condiţie nu este îndeplinită în cazul persoanelor care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi paralele cu cele care fiinţează în mod legal şi sunt succesoare în drepturi ale celor existente anterior, chiar dacă aceste entităţi ar utiliza, contrar dispoziţiilor legale exprese, denumiri identice", scrie în documentul menţionat, subliniindu-se că persoanele care exercită ilegal profesia de avocat pot fi pedepsite în conformitate cu prevederile Codului penal.
Pe deasupra, judecătorii Înaltei Curţi au atras atenţia că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2004, s-a interzis în mod expres constituirea şi funcţionarea de barouri în afara UNBR. În acelaşi timp, persoanele fizice/juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative sau au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică (indiferent de domeniu) au fost nevoite să-şi înceteze activitatea.
Exercitarea fără drept a profesiei de avocat se pedepseşte, aşa cum reiese din Codul penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Acest recurs în interesul legii a fost promovat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ din cauza practicii neunitare a instanţelor de judecată. Mai exact, dacă unii judecători au fost de părere că exercitarea profesiei de avocat în cadrul unor barouri particulare este împotriva legii, alţii au apreciat că persoanele care fac acest lucru nu pot fi trase la răspundere. Prin urmare, datorită deciziei ICCJ s-a stabilit că exercitarea profesiei de avocat poate fi facută doar de către membrii barourilor din cadrul UNBR.
"Însuşirea temeiurilor invocate în recursul în interesul legii înlătură orice interpretare care adaugă nepermis sau refuză aplicarea strictă a legii, care nu a permis niciodată înfiinţarea barourilor de către particulari. Hotărârea pronunţată în soluţionarea recursului în interesul legii pune capăt unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justiţiabililor şi consumatorilor de servicii juridice, care au fost induşi în eroare cu privire la dobândirea şi folosirea titlului profesional de avocat în activităţi care, potrivit legii, sunt rezervate persoanelor care asigură exercitarea calificată a dreptului constituţional la apărare cu garanţiile pe care legea le conferă celor care au dobândit, potrivit legii, calitatea de avocat", s-a afirmat într-un comunicat de presă al UNBR din luna septembrie, după ce ICCJ şi-a anunţat decizia.
În prezent, în fiecare judeţ al ţării poate exista şi funcţiona un singur barou membru al UNBR, potrivit Legii nr. 51/1995, care interzice în mod expres constituirea şi funcţionarea barourilor în afara Uniunii.