Modificările la Codul fiscal au fost aprobate de Guvern în urmă cu o săptămână şi sunt cuprinse în OUG nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015.
Concret, ce se schimbă de la anul, potrivit actului normativ apărut marţi?
Cota de impozitare pentru dividende de 5%
Deşi în forma iniţială a noului Cod fiscal, publicată în septembrie în Monitorul Oficial, impozitul pe veniturile din dividende era prevăzut să scadă de la 16% la 5% abia de la 1 ianuarie 2017, măsura va intra în vigoare chiar de la începutului anului viitor şi se va aplica dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente.
Potrivit documentului publicat ieri, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Totodată, impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
Reprezentanţii Executivului au explicat, în momentul adoptării proiectului de act normativ, că devansarea cu un an a măsurii de reducere a impozitului pe dividende pentru distribuirile între persoane juridice române va determina obţinerea unor efecte economice pozitive pentru România, prin:
- creșterea volumului de investiţii și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding;
- încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc;
- dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc.
Vă reamintim că, potrivit reglementărilor aplicabile în prezent, o persoană juridică română care plăteşte dividende către o altă persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat.
Plafonul pentru microîntreprinderi, majorat la 100.000 de euro
O altă noutate prevăzută de OUG apărută marţi stabileşte că microîntreprinderile vor avea parte de un nou regim fiscal, din 2016.
Concret, plafonul până la care o persoană juridică se va putea înscrie ca microîntreprindere va creşte de la 65.000 de euro, aşa cum este în prezent, la 100.000 de euro (asta înseamnă că, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere va realiza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale va fi de peste 20% inclusiv, atunci aceasta va plăti impozit pe profit de 16%), iar sistemul de cote de impozitare aplicat microîntreprinderilor va fi diferenţiat, în funcţie de numărul de salariţi.
Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;
- cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.
Potrivit legislaţiei încă în vigoare în 2015, microîntreprinderile plătesc un impozit de 3%, indiferent de numărul de angajaţi pe care îl au. (Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi citi AICI).
Scăderea TVA la apă la 9%, pentru toate tipurile de servicii
Actul normativ publicat ieri introduce o nouă categorie pe lista bunurilor pentru care se va aplica o cotă redusă de 9% asupra bazei de impozitare.
Astfel, de la 1 ianuarie anul viitor, pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură se va aplica TVA de 9%, la fel cum se întâmplă în prezent, printre altele, cu alimentele, inclusiv băuturile (cu excepția celor alcoolice), destinate consumului uman și animal.
"Având în vedere importanța apei potabile în consumul populației, precum și însemnătatea apei pentru irigații în sustenabilitatea și dezvoltarea agriculturii din România, se propune reducerea cotei de TVA la 9% începând cu data de 1 ianuarie 2016 pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură", explicau săptămâna trecută membrii Executivului.
De atlfel, premierul României, Victor Ponta, declara recent, în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Victoria, că măsura reducerii TVA la apă a fost puternic susţinută de ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, reducerea venind "într-o concepție logică, întrucât apa se adaugă alimentelor, fiind nevoie de un regim asemănător".
De asemenea, plin aplicarea unei cote de 9% pentru livrarea apei potabile, reprezentanţii Guvernului consideră că şi cetăţenii cu venituri foarte mici, în special cei din mediul rural, vor putea consuma apă potabilă din sistemul public, care să îndeplinească toate condiţiile de calitate.
În plus, Executivul îşi propune să creeze, prin adoptarea acestei măsuri, premisele pentru:
- o abordare uniformă în ceea ce privește regimul TVA aplicabil produselor alimentare, având în vedere importanța apei potabile ca aliment în consumul populației, dar și ca element esențial pentru pregătirea altor alimente;
- îmbunătățirea sănătății publice generale prin creșterea nivelului de accesibilitate a cetățenilor la consumul de apă potabilă și, implicit, prin stimularea consumului de apă potabilă din sistemul public;
- facilitarea de noi investiții în perioada următoare, care să aducă România în rândul țărilor care să poată furniza apă potabilă tuturor consumatorilor;
- derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile, atât în sectorul apei cât și în sectorul agricol.
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ, iniţiatorii prezentau şi impactul pe care diminuarea cotei TVA la apă îl va avea asupra mediului de afaceri. Astfel, va fi creat un climat competitiv în sectorul apei şi cel agricol, apa potabilă va fi disponibilă pentru întreaga populaţiei, iar creşterea productivităţii în domeniul agricol va fi semnificativă.
Grădiniţele şi scolile private, scutite de la plata impozitului pe profit
Actul normativ publicat marţi în Monitorul Oficial mai stabileşte că, din 2016, nu doar universităţile private vor fi scutite de la plata impozitului pe profit, ci şi grădiniţele, şcolile şi liceele private vor beneficia de această masură.
Astfel, ordonanţa de urgenţă prevede că, de la anul, pe lista persoanelor juridice scutite de plata impozitului pe profit se vor regăsi atât unitățile de învățământ preuniversitar, cât şi instituţiile de învăţământ superior, particulare.
De altfel, solicitarea pentru modificarea noului Cod fiscal în acest sens a fost anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, încă din luna septembrie, iar AvocatNet.ro a scris aici despre acest subiect.
Cîmpeanu explica la acel moment în presa centrală că eroarea din legislaţia aplicabilă în prezent, prin care universităţile private sunt scutite de la plata impozitului pe profit, însă nu şi grădiniţele sau şcolile private, este păstrată şi în noul Cod fiscal.
Impozitul pe venit
Documentul apărut ieri mai propune ca, în situația veniturilor din salarii şi asimilate salariilor obținute în afara funcției de bază, impozitul lunar să fie determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
Contribuţii sociale obligatorii
Modificările în domeniul contribuţiilor sociale obligatorii prevăzute în cuprinsul documentului amintit cuprind următoarele:
- exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală - maternitate;
- corelarea prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu cele ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, decedat ca urmare a participării la acţiuni militare şi indemnizaţiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acţiuni militare.
Impozite şi taxe locale
Din punct de vedere al impozitelor şi taxelor locale, actul normativ reglementează:
- în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul acestuia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii;
- decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declarațiilor privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă, a declarațiilor privind mijloacele de transport radiate din circulație, precum și depunerea documentelor justificative eliberate în anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, teren sau a mijloacelor de transport în cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt îndreptățite prin lege să beneficieze de aceste facilități;
- pentru necomunicarea informațiilor cu relevanță fiscală pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile s-a introdus o amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.
Notă: Modificările prezentate sunt cele mai importante noutăţi cuprinse în OUG nr. 50/2015 - modificarea Codului fiscal şi al Codului de procedură fiscală. Conţinutul integral al actului normativ poate fi consultat în secţiunea noastră de Legislaţie.