Este vorba de o campanie de responsabilitate specială cu accent pe sprijinirea tinerilor în vederea obţinerii un loc de muncă stabil. Permisul de conducere este un atu important pentru orice tânăr în căutarea unui loc de muncă.
Mulţi tineri din medii nefavorizate nu îşi permit investiţia de câteva sute de lei pentru a urma o şcoală de şoferi şi a obţine astfel permisul pentru o categorie utilă pe piaţa muncii (B, C sau D). Programul "Permis pentru Viitor" vine în sprijinul acestora, oferind să suporte costurile obţinerii permisului pentru 25 de tineri aleşi de fundaţiile partenere.
25 de tineri vor fi sprijiniţi financiar pentru a obţine un permis auto în faza pilot a programului
Programul lansat pe 19 noiembrie 2015 demarează cu o ediţie pilot, în care organizatorii urmăresc să testeze impactul pentru a putea concepe o strategie pe termen lung. În această primă fază, 25 de tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani vor fi sprijiniţi financiar în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile B, C sau D (inclusiv troleibuze, tramvaie, tractoare agricole sau forestiere).
Tinerii vor fi aleşi în urma analizei solicitărilor depuse la fundaţiile participante până pe data de 19 ianuarie 2016. Organizatorii transmit tinerilor doritori că sunt gata să îi sprijine atâta timp cât şi de partea aceasta există cu adevărat dorinţa de a reuşi şi o atitudine corectă în abordarea problemei obţinerii permisului.
Pe lângă susţinerea financiară pe care o primesc prin intermediul programului, tinerii aleşi vor trebui să se pregătească în acelaşi mod ca orice alt doritor de permis: completând chestionare auto categoria b, c, d (în funcţie de opţiunea aleasă) disponibile pe site-uri de specialitate de genul www.i-drpciv.ro şi tratând cu maximum de seriozitate orele de pregătire practică. Aceştia vor urma o şcoală de şoferi şi vor susţine examenul pentru permis în mod obişnuit.
Reprezentaţii Mol România şi ONG-urile participante au convingerea că această iniţiativă este un pas important în sprijinirea tinerilor din medii defavorizate pentru integrarea în piaţa de muncă.
Kinga Daradics, Country Chairman şi CEO MOL România explică: "Unii dintre semenii noştrii nu au şansa de a porni în viaţă cu un minim acces la resurse şi nu au, în consecinţă, prea multe oportunităţi nici în plan profesional. Este poate cea mai mare dovadă a tăriei de caracter ca un om să reuşească, în pofida tuturor greutăţilor materiale, să se ridice şi să aibă un start bun în viaţa profesională. [...]. De aceea, MOL România împreună cu Fundaţia pentru Comunitate şi alte patru fundaţii partener au iniţiat programul «Permis pentru viitor». Un permis de conducere poate însemna un loc de muncă, asigurarea unui viitor pentru tânăr şi pentru membrii familiei sale."
Ce înseamnă permis auto pentru tinerii defavorizaţi?
Un permis de conducere şi urmarea cursurilor la o şcoală de şoferi poate însemna un loc de muncă pentru tinerii care nu au multe posibilităţi în acest sens. Fiecare categorie de permis în parte deschide noi drumuri pentru aceşti tineri, iar categoria pentru care optează, în cazul în care sunt admişi în cadrul programului, le poate dicta drumul în carieră pe viitor.
Categoria B de permis: permisul de categoria B nu garantează în sine obţinerea unui loc de muncă, însă este de multe ori necesar şi un plus pentru diversele posturi puse la bătaie de angajatori. Cu permisul auto categoria B, tinerii pot alege să se angajeze pe posturi de curieri, agenţi de vânzări, etc. Site-uri precum www.odat.ro oferă informaţii complete în legătură cu procesul obţinerii categoriei B de permis, precum şi posibilitatea rezolvării de chestionare auto ca la poliţie.
Categoria C de permis: conform Codului Rutier, pentru categoria C doritorii de permis trebuie să aibă 21 de ani. Cu permis de conducere categoria C, tinerii pot opta pentru posturi de şofer pe camion. După obţinerea categoriei C de permis, următorul pas este obţinerea unui atestat de transport marfă de la ARR.
Categoria D de permis: în categoria D de permis sunt incluse şi pregătirea ca şofer de troleibuz, tramvai, tractor şi tractor forestier. Dintre categoriile pentru care MOL şi fundaţiile partenere intenţionează să sprijine tinerii din medii defavorizate, aceasta este poate cea mai importantă. Pentru categoria D de permis (inclusiv DE, Tb şi Tv) doritorii trebuie să aibă 24 de ani. Odată obţinută această categorie, se deschid numeroase posibilităţi de locuri de muncă stabile, pe care tinerii se pot baza pe termen lung.
Pentru a beneficia de ediţia pilot a programului "Permis pentru viitor" tinerii cu vârste între 17 şi 25 de ani pot depune solicitările la oricare dintre fundaţiile partenere. Un solicitant poate aplica o singură dată, la o singură fundaţie. Aplicaţiile duplicat nu vor fi luate în considerare în procesul de selecţie.
Ediţia pilot a programului "Permis pentru viitor" se desfăşoară în perioada 19 noiembrie - 19 ianuarie 2015.
Comentarii articol (0)