Persoana impozabilă care are sediul activitătii economice în Romania, care nu este înregistrată în scopuri de TVA şi nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA poate solicita înregistrarea specială în scopuri de TVA, pentru operaţiuni intracomunitare în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare de bunuri de la plătitori de TVA din alte state membre, sub nivelul plafonului de 10.000 euro în cursul anului calendaristic , anunță Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.
Astfel, din prima zi a anului următor, persoanele cu sediul activității economice în România, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA pentru operațiuni în România, trebuie să solicite Fiscului înregistrarea specială în scopuri de TVA doar pentru operațiuni intracomunitare, dacă se află într-una din cele trei situații prezentate mai jos, menționate de noul Cod fiscal:
- Efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul de 10.000 de euro în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
- Prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, înainte de prestarea serviciului;
- Dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin (2) din noul Cod fiscal, înaintea primirii serviciilor respective.
Noul Cod fiscal prevede că persoanele înregistrate în scopuri de TVA pentru operaţiuni intracomunitare trebuie să declare pe decontul special de taxă achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile în România, precum şi serviciile pentru care este obligată la plata taxei în România.
Nu se declară pe decontul special de taxă prestările de servicii prevăzute la art. 278 alin.(2) din noul Cod fiscal, pentru care beneficiarul din alt stat membru este persoană obligată la plata taxei conform legislaţiei din acel stat.
Atenție! Pe decontul special de taxă se declară achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi, de produse accizabile, precum şi bunurile care ies din regimurile sau situaţiile prevăzute la art. 295, alin.(1), lit. a). şi d). din Codul Fiscal.
Termenul de depunere a decontului special de taxă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor menţionate mai sus.
Taxa pe valoarea adăugată datorată pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile si achiziţiile intracomunitare de servicii pentru care persoana impozabilă este obligată la plata taxei conform art. 307, alin. (2) din Codul Fical se plăteşte de persoana impozabilă la bugetul de stat până la termenul de depunere a decontului special de taxă pe valoarea adăugată.
Operaţiunile intracomunitare enumerate mai sus reprezentând achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile în Romania şi prestări de servicii prevăzute la art.278 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, se declară de persoana impozabilă şi pe declaraţia recapitulativă până la data de 25 a lunii următoare celei în care a apărut exigibilitatea TVA.
Înregistrarea specială în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA, pentru a deduce şi colecta TVA în interiorul ţării, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art. 278 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru.”