Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) oferă dreptul de a circula pe reţeaua de drumuri naţionale a României, pe o perioadă de timp determinată, după cum se arată în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002. Astfel, şoferii care circulă fără a achita rovinieta pe drumurile expres, drumurile internaţionale (fostele drumuri naţionale europene), drumurile naţionale principale şi drumurile naţionale secundare riscă să primească amenzi de până la 4.500 de lei.
Pentru a depista persoanele care circulă cu autoturismele fără rovinietă, CNADNR foloseşte în prezent 74 de camere video fixe, a căror amplasare exactă a fost furnizată în 2015, la solicitarea AvocatNet.ro.
Potrivit informaţiilor transmise redacţiei noastre, cele mai multe camere video fixe sunt pe Drumul Naţional 1 (Timişul de Sus, Sebeş, Vâlcele, Şercaia, Oşorhei, Bărcăneşti/Româneşti), Drumul Naţional 2 (Iacobeşti, Nicolae Bălcescu, Moţca, Mărăcineni), Drumul Naţional 6 (Sânnicolau Mare, Coşoveni, Mehadia, Drăgăneşti Vlaşca) şi Drumul Naţional 15 (Vaduri, Sângeorgiu de Mureş, Gârleni, Călugăreni). În cazul autostrăzilor, singurele puncte fixe de control sunt la Petreşti (A1), Glina, Feteşti (A2), Gilău şi Snagov (A3).
Practic, în 2015, CNADNR a instalat 23 de camere fixe noi, iar până la acel moment existau deja 51 de astfel de puncte de control.
În afară de acestea, controlul rovinietei se mai face cu 14 camere video mobile împărţite între cele şapte Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri din subordinea CNADNR. "Ca regulă generală, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizează pe sectoarele de drumuri naţionale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)", ne-au explicat anul trecut reprezentanţii CNADNR.
De asemenea, verificarea valabilităţii rovinietelor se mai face de către personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNADNR (în punctele de trecere a frontierelor).
Notă: Lista cu amplasarea tuturor celor 74 de puncte fixe pentru controlul rovinietei este disponibilă în fişierul anexat articolului.
Amenda pentru lipsa rovinietei, comunicată în două luni
Atunci când sunt suprinşi de camerele video ale CNADNR circulând fără rovinietă, şoferii trebuie să primească procesul-verbal de contravenţie în maximum două luni de la data constatării.
Perioada a fost extinsă de la 30 de zile la două luni în aprilie 2015, după ce termenul general de comunicare a procesului-verbal de contravenţie a fost dublat la 1 februarie 2015.
Asta înseamnă că, în prezent, în intervalul de timp cuprins între data constatării şi comunicarea efectivă a procesului-verbal, autorităţile nu pot să dea, pentru aceeaşi maşină, alte amenzi pentru lipsa rovinietei.
Amenzile aplicabile şoferilor care circulă cu autovehiculele fără a avea o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. Cele mai mici dintre acestea vizează şoferii de autoturisme (între 250 şi 500 de lei), iar cele mai mari -- vehiculele de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum patru axe (între 3.000 şi 4.500 de lei).
Rovinieta are o valabilitate de una, şapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, în funcţie de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, iar tariful pentru aceasta este cuprins, după caz, între 3 şi 1.210 euro. Pentru autoturisme, de exemplu, tarifele sunt de 3 euro (şapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) şi 28 de euro (12 luni).
Comentarii articol (6)