Cateva cuvinte despre cec:
Cecul este un instrument de plata utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibil corespunzator in aceste conturi. Disponibilul este creat printr-un depozit bancar din operatiuni de incasari sau prin acordarea unui credit bancar. Prin emiterea de file cec tragatorul dispune de fondurile pe care le are la o societate bancara, trasul, acesta obligandu-se sa-i faca serviciul de casa. In acest scop, societatea bancara elibereaza clientului sau, tragatorul, mai multe formulare necompletate, pe care acesta le va putea transforma in cecuri, in limitele disponibilitatilor proprii. (pct. 4 alin. Ultimo din Normele Cadru 7/1994)
Cu alte cuvinte, in cazul emiterii unei file cec, tragatorul (cel care emite cecul) are la banca (tras) un disponibil banesc (provision sau acoperire). Disponibilul trebuie sa existe prealabil emiterii cecului si sa aiba cel putin valoarea cecului, sa fie, asa cum arata art.3 alin 2 din legea cecului, o suma de bani lichida, certa si exigibila, asupra careia tragatorul are dreptul sa dispuna prin cec.
Tragatorul este obligat sa mentina acoperirea pana la incasarea cecului sau pana la expirarea termenului legal de prezentare, nefiindu-i permis sa-si blocheza contul.
Pentru ca o fila cec sa fie considerate emisa, nu este suficienta completarea cecului pe formular, ci si predarea lui catre beneficiar. Astfel, in literatura de specialitate se considera ca cel care semneaza si stampileaza fila cec fara sa o foloseasca in sensul de predare catre beneficiar, nu a emis un cec in sensul legii (Dabu Valerica, Boboc Enoiu Teodorel – “Cecul fara acoperire in cont…”, Dreptul 6/2004).
Asta este sau, mai bine zis, ar trebui sa fie situatia cand vine vorba despre o fila cec. Din pacate insa, inselaciunile cu file cec fara acoperire in contul bancar au crescut ca numar si au cauzat prejudicii tot mai mari, de la un an la altul.
Care sunt consecintele penale ale emiterii unei file cec fara acoperire:
In primul rand legea cecului nr. 59/1994, cu modificarile ulterioare, spune in art. 84 alin.1 pct.2 ca se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei (– ROL – ) si inchisoare de la 6 luni pana la 1 an, afara de cazul cand faptul constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, in care caz se aplica aceasta pedeapsa, oricine emite un cec fara a avea la tras disponibil suficient. Si se arata in continuare la alin. 2 ca daca emitentul procura trasului disponibilul necesar mai inainte de prezentarea cecului, pedeapsa se reduce la jumatate.
In al doilea rand, Codul penal reglementeaza la art 215 inselaciunea si arata la alin.4 ca emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau a unei persoane, stiind cã pentru valorificarea lui nu existã provizia sau acoperirea necesarã, precum si fapta de a retrage, dupã emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plãti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si dacã s-a pricinuit o pagubã, se sanctioneazã cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Practica judiciara nu este insa nici in aceasta materie o practica unitara, astfel ca s-a ajuns la solutii controversate.
Pe de o parte au fost instante care au dispus achitarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, considerand ca lipseste intentia atata timp cat partea vãtãmatã a avut cunoºtinþã cã la data emiterii cecurilor respective contul nu era aprovizionat, deci nu se poate considera ca inculpatul a avut intentia de a induce in eroare partea vatamata; aceste instante insa, au considerat ca sunt intrunite elementelor constitutive ale infractiunii prevazute de legea cecului la art 84 alin1 pct.2. Altele, dimpotriva, au considerat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in astfel de situatii, insa au considerat ca inculpatul nu este vinovat nici de savarsirea infractiunii prevazute de legea cecului. In lucrarea Infracþiunea cu cecuri prevãzutã de art. 84 din legea nr. 59/193- Tiberiu Medeanu, Bianca Medeanu, Revista de drept comercial nr 2/2004 - se arata: „Ca urmare a neacceptãrii de unele instanþe a existenþei infracþiunilor prevãzute de Legea nr. 59/1934, s-au dat numeroase soluþii de neurmãrire penalã în cauze de acest gen, cu motivarea cã „emitentul cecului spera doar sã fie alimentat contul în perioada urmãtoare”, sau cã „îi comunicase beneficiarului cã nu are disponibil în cont”.
Pe de alta parte, s-a retinut intentia inculpatului in savarsirea infractiunii de inselaciune avand in vedere ca la data emiterii cecurilor nu exista acoperire in cont, chiar daca ulterior, in momentul decontarii cecurilor in cont se gasea disponibil suficient. Ceea ce a considerat instanta importanta a fost faptul ca “în momentul emiterii cecurilor, inculpatul a înscris fictiv o proviziune pe care nu o avea, prin aceasta el a indus în eroare unitatea furnizoare, care a livrat marfã fãrã sã aibã asiguratã, la acea datã, plata contravalorii” (Curtea de Apel Cluj).
Avocat Gabriela Buzea
web:www.e-law.ro
e-mail:gabriela.buzea@e-law.ro
tel.: 0723.275.266
0747.494.943
web:www.e-law.ro
e-mail:gabriela.buzea@e-law.ro
tel.: 0723.275.266
0747.494.943
Comentarii articol (3)