Legea nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 67 din 23 ianuarie 2018 și se va aplica efectiv din 2019. Aceasta stabilește ca, de anul viitor, cel puțin 30% dintre mijloacele de transport în comun cumpărate anual de către autoritățile publice locale, regiile autonome și companiile de stat să fie acționate electric, pe gaz natural sau biogaz.
"Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrica, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-in, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minim 30% din necesarul de achiziţii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an", scrie în documentul citat, potrivit căruia noile prevederi se vor aplica inclusiv mijloacelor de transport şcolar (microbuze şi autobuze).
În plus, aceeaşi obligaţie va reveni şi firmelor private care furnizează servicii publice de transport local, dar din anul 2020. Mai precis, societățile comerciale cu capital privat care asigură transportul în comun pe traseele din municipii și zonele metropolitane, inclusiv firmele de taxi, vor achiziţiona, începând cu 2020, aceleași tipuri de autovehicule menţionate anterior, într-un procent similar, de 30% din necesarul de achiziții.
În momentul înregistrării proiectului de lege în Parlament, iniţiatorii propunerii legislative motivau că, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ 28% dintre emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate de transporturi și 84% dintre aceste emisii revin transportului rutier, motiv pentru care este nevoie atât de o reducere a consumului de benzină şi motorină, cât şi de o promovare a transportului ecologic.
"Mijloacele de transport în comun acţionate electric au o contribuţie benefică asupra sustenabilităţii economice şi ecologice a comunităţilor pe care le deservesc", scria în expunerea de motive care a însoțit Legea nr. 37/2018 în forma sa de proiect.
În altă ordine de idei, legea publicată marți în Monitor prevede că achizițiile anuale de autovehicule făcute de autoritățile publice pentru deservirea parcului propriu vor trebui să conțină în proporție de cel puțin 20% autoturisme acționate electric prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV).