Legea antifumat nu a avut efectele scontate de patronii de restaurante înainte să intre în vigoare, titrează adevarul.ro
La o lună de la aplicarea Legii antifumat, reprezentanţii restaurantelor spun că nu au înregistrat scăderi semnificative în ceea ce priveşte vânzările, iar pe anumite segmente încasările chiar au crescut. Singurele probleme contorizate sunt la cafenelele din mall-uri.
Saloane goale, clienţi nemulţumiţi, ospătari fără obiectul muncii şi încasări în scădere. Aşa arăta scenariul apocaliptic din zilele care au precedat perioada aplicării legii antifumat. Din fericire, spun proprietarii de restaurante, toate aceste scenarii au rămas la stadiul de poveşti. În realitate, „nu sunt schimbări în ceea ce priveşte cifra de afaceri. Restaurantele nu au înregistrat scăderi, ba mai mult, sunt situaţii în care încasările au fost mai bune ca lunile trecute. Un trend descrescător se observă în cafenele. În special în cele din mall-uri, unde nu sunt variante de spaţii deschise. Putem vorbi de scăderi de circa 10-15%. În rest nu sunt contracţii“, a declarat Octav Dură, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România şi asociat al grupului City Grill.
Din ce în ce mai multe alimente "second hand" din afară, comercializate în România, scrie capital.ro
Din ce în ce mai multe produse ieftine și de calitate proastă ajung să fie vândute în magazinele din România. Recent, ministrul Agriculturii a declarat că de vină pentru această situație sunt autoritățile cu rol de control în industria alimentară, care nu-și fac treaba. În acest timp, producătorii locali susțin că activitatea lor este controlată excesiv, în timp ce produsele venite din spațiul UE intră pe piața românească fără nicio verificare.
Antreprenorii români din industria alimentară recunosc că pe piață se găsesc numeroase produse neconforme, dar susțin că nu este vina lor. Alimentele aduse din afara țării, mai ales cele produse în țări ale Uniunii Europene, ar beneficia de un regim preferențial, astfel încât sunt controlate extrem de rar.
„Problema României este că sunt aduse din import produse de calitate proastă, care sunt vândute pe piața locală la prețuri ca și cum ar fi marfă de primă calitate“, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta și proprietar al producătorului de mezeluri Angst.
Comentarii articol (0)