Reglementările referitoare la acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, care va fi modificată vineri de Legea nr. 66/2016.
De altfel, pentru a putea fi puse în practică, noile prevederi aveau nevoie şi de norme metodologice de aplicare, astfel că acestea au fost cuprinse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 24 iunie. Concret, este vorba despre Hotărârea Guvernului nr. 449/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, document ce va intra în vigoare vineri.
În plus, tot vineri a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 474 şi Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) nr. 1099/2016 privind aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Acest document completează, practic, noutăţile aplicabile de la 1 iulie.
Persoanele aflate în concediul de un an, în concediul fără plată şi în plata stimulentului de inserţie
Modificările cadrului legal se vor aplica inclusiv părinţilor care se vor afla, la data de 1 iulie, în concediul pentru creşterea copilului sau în plata stimulentului de inserţie, conform Legii nr. 66/2016. Astfel, aceste persoane se vor bucura de o recalculare.
Mai exact, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani -- precum şi în plata stimulentului de inserţie -- îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).
"Pentru persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului până la vârsta de 1 an și plata indemnizației lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea (...) se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016", scrie în Ordinul MMFPSPV nr. 1099/2016. De precizat că persoanele aflate în concediul fără plată sau cele care primesc stimulentul de inserţie vor putea depune cererea până la 1 august.
Actul normativ citat stabileşte şi ce se întâmplă cu părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului ai căror copii împlinesc vârsta de un an în cursul lunii iulie a anului în curs. Concret, într-o astfel de situaţie, prelungirea/reluarea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului se va face începând cu data la care copilul împlinește vârsta de un an, cu condiţia ca cererea să fie depusă până cel târziu la 1 august.
Atenţie! Depăşirea termenelor amintite mai sus pentru depunerea cererii se va traduce prin acordarea indemnizaţiei de la data depunerii (şi până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi, respectiv trei ani), nu începând cu luna iulie.
Potrivit normelor în vigoare, cererea şi actele doveditoare pentru prelungirea sau reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui depuse la agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială care a plătit acest drept, după cum urmează:
- prin prezentare directă la sediul agenţiei teritoriale;
- prin serviciile poștale sau de curierat, în plic închis, la adresa agenției teritoriale, cu specificația „prelungire/reluare drepturi ICC";
- prin transmitere în format electronic, scanat, la adresele de e-mail comunicate de agențiile teritoriale.
Pentru părinţii aflaţi în concediul de creştere până la vârsta de un an a copilului, cuantumul indemnizaţiei va fi acordat astfel:
- la nivelul cuantumului acordat anterior, dacă nivelul indemnizaţiei s-a situat sub 3.400 de lei, însă nu mai puţin de 1.062,5 lei;
- în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului maxim, dacă nivelul indemnizaţiei a fost de 3.400 de lei.
Notă: Modelul cererii pentru prelungirea/reluarea concediului de creştere şi plata indemnizaţiei lunare este anexat articolului.
Persoanele aflate în concediul de doi ani
Părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani vor beneficia din oficiu de modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare, în baza documentelor depuse la momentul acordării acestui drept, se arată în Legea nr. 66/2016.
În această situaţie, conform ordinului de ministru de vineri, "modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare se face în baza informaţiilor existente la nivelul agenţiilor teritoriale prin aplicarea procentului de 85% asupra bazei de calcul avută în vedere la stabilirea dreptului înainte de intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 66/2016 (1 iulie - n. red.)", după cum urmează:
- la nivelul cuantumului acordat anterior, dacă nivelul acesteia s-a situat sub nivelul de 1.200 lei, dar nu mai puţin de 1.062,5 lei;
- în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului, în cazul în care nivelul indemnizației stabilit anterior a fost de 1.200 de lei.
Atenţie! Nivelul minim al indemnizaţiei de creştere şi noul cuantum al stimulentului de inserţie vor fi acordate din oficiu începând cu drepturile aferente lunii iulie. Persoanele care la 1 iulie se află în plata stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de doi, respectiv trei ani se vor bucura din oficiu de prelungirea acestui drept până la împlinirea vârstei de trei, respectiv patru ani.
Şi alte persoane vor putea primi indemnizaţia
În afară de părinţii care se vor afla, la 1 iulie, în concediul de creştere sau în plata stimulentului de inserţie, HG nr. 449/2016 dispune că şi alte persoane vor putea să primească indemnizaţia lunară.
Este vorba mai întâi de persoanele care până la 1 iulie nu îndeplinesc condiţiile de acordare a concediului de creştere, dar care se vor încadra după 1 iulie. Concret, vor putea cere intrarea în concediu persoanele care, în ultimii doi ani de dinaintea naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri salariale, din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Apoi, mai sunt luate în calcul şi persoanele care au beneficiat de indemnizaţia de creştere, dar cărora le-a fost suspendată plata, de la 1 aprilie, pentru neachitarea datoriilor către autorităţile locale. În cazul acestora, reluarea plăţii se va face din oficiu, inclusiv pentru perioada de suspendare. Măsura vine ca urmare a viitoarei eliminări, de la 1 iulie, a obligaţiei de a achita datoriile menţionate pentru a beneficia de indemnizaţie.
Concediul şi indemnizaţia de creştere se acordă oricăruia dintre părinţii copilului, condiţia de bază fiind ca beneficiarul să fi obţinut venituri impozabile în perioada de dinaintea naşterii. Aceste drepturi se acordă la cerere, în baza unor documente justificative şi cu îndeplinirea unor condiţii obligatorii.
Notă: Executivul estimează, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre, că numărul de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere va ajunge de la 138.700 la 140.000. În acelaşi timp, în jur de 78.000 de persoane se vor bucura de noul cuantum minim al indemnizaţiei.
Indemnizaţia minimă va creşte de la 600 la 1.062,5 lei
Una dintre marile schimbări ce se vor aplica de la 1 iulie este majorarea semnificativă a cuantumului minim al indemnizaţiei lunare aferente concediului de creştere. Concret, indemnizaţia nu va mai fi raportată la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), ci la salariul minim brut, plus că limita maximă va fi eliminată.
"Indemnizaţia lunară (...) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată", scrie în Legea nr. 66/2016. Având în vedere că salariul minim brut este, de la 1 mai, 1.250 de lei, rezultă că indemnizaţia concediului de creştere va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei.
În prezent, din moment ce raportarea se face la ISR, al cărui cuantum este de 500 de lei, indemnizaţia minimă de creştere este de doar 600 de lei (adică 1,2 ISR), iar cea maximă este fie de 3.400 de lei (adică 6,8 ISR - pentru concediul de creştere până la vârsta de un an), fie de 1.200 de lei (adică 2,4 ISR - pentru concediul de creştere până la vârsta de doi ani).
De asemenea, tot de la 1 iulie va fi mai mare şi suma de bani acordată în plus pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Mai exact, părintele aflat în concediul de creştere va primi o indemnizaţie majorată cu 1.062,5 lei pentru fiecare copil (începând cu al doilea). În momentul de faţă, majorarea este de doar 600 de lei (adică 1,2 ISR) pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil.
Important! De la mijlocul acestui an, concediul de creştere va avea o durată unică. Asta înseamnă că părinţii vor putea intra în concediu până când copilul împlineşte doi ani, iar varianta de concediu până la vârsta de un an va fi eliminată.
Notă: Informaţii pe larg despre acordarea concediului şi indemnizaţiei de creştere şi a stimulentului de inserţie, în baza noilor reguli, pot fi găsite aici şi aici.
Comentarii articol (34)