Codul rutier şi regulamentul de aplicare al acestuia stabilesc două obligaţii suplimentare pentru persoanele care abia şi-au obţinut permisul auto. Dacă legislaţia prevede o sancţiune pentru una dintre ele, pentru a doua lucrurile nu sunt la fel de clare.
Trebuie să lipeşti "lămâia" pe parbriz şi pe lunetă
Atunci când conduc, şoferii cu o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului auto sunt obligaţi să folosească un semn distinctiv, conform Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier. Mai exact, este vorba de un disc de culoare galbenă cu un semn al exclamării de culoare neagră în centru, acesta fiind cunoscut, în mod neoficial, drept "lămâia".
"Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm (...)", scrie în actul normativ.
În mod normal, semnul se aplică pe parbriz şi pe lunetă, însă regula variază în funcţie de tipul de autovehicul condus, după cum urmează:
- la autovehiculele din categoriile AM (mopede), A1, A2 şi A (motociclete): în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare/înregistrare;
- la celelalte autovehicule: pe parbriz, în partea din dreapta jos, şi pe lunetă, în partea din stânga jos;
- la autovehiculele care n-au lunetă: pe parbriz, în partea din dreapta jos, şi pe caroserie, în partea din spate stânga sus;
- la tramvai: pe parbriz, în partea din dreapta jos, şi pe luneta ultimului vagon, în partea din spate stânga sus;
- la autovehiculele care tractează o remorcă: pe parbrizul autovehiculului, în partea din dreapta jos, şi pe caroseria remorcii, în partea din spate stânga sus.
Cei care nu respectă obligaţia de a aplica semnul distinctiv atunci când conduc riscă să fie sancţionaţi de poliţişti cu amenzi din clasa I, adică două sau trei puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că, în prezent, amenda este de 250 sau 375 de lei.
Important! În altă ordine de idei, regulamentul amintit dispune că şoferii cu o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere n-au voie să conducă autovehicule care transportă mărfuri/produse periculoase, vehicule destinate testării sau probelor şi nici vehicule destinate transportului public de persoane (inclusiv în regim de taxi).
Trebuie să conduci mai încet în afara localităţilor
În afara localităţilor, conducătorii auto care au mai puţin de un an practică de conducere trebuie să respecte o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă.
"Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse", prevede Codul rutier.
În prezent, limitele maxime de viteză stabilite pentru circularea în afara localităţilor sunt următoarele:
- pe autostrăzi: 130 km/h;
- pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 100 km/h;
- pe celelalte categorii de drumuri: 90 km/h.
Aşadar, în cazul unui şofer începător nu pot fi depăşite în afara localităţilor următoarele limite:
- pe autostrăzi: 110 km/h;
- pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 80 km/h;
- pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.
Referitor la obligaţia de a circula în afara localităţilor cu 20 km/h sub limita maximă legală, Codul rutier nu stabileşte o sancţiune specială pentru nerespectarea acesteia. Totuşi, există sancţiuni generale pentru depăşirea vitezelor maxime admise, după cum urmează:
- depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus: 2 sau 3 puncte-amendă (250 sau 375 de lei, în prezent), la care se adaugă două puncte de penalizare;
- depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amendă (500 sau 625 de lei, în prezent), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
- depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amendă (de la 750 la 1.000 de lei, în prezent), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
- depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă (de la 1.125 la 2.500 de lei, în prezent), la care se adaugă şase puncte de penalizare;
- depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
Atenţie! În interiorul localităţilor, limita maximă de viteză este de 50 km/h. Totuşi, pe anumite sectoare de drum pot fi stabilite, pentru autovehiculele din categoriile A (motociclete) şi B (autoturisme), şi limite superioare (însă nu mai mult de 80 km/h). Totodată, se pot stabili şi limite inferioare, însă nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi 30 km/h pentru toate autovehiculele.
Notă: Amenzile pentru contravenţii rutiere au fost majorate semnificativ începând cu data de 1 mai. Informaţii suplimentare în acest sens pot fi găsite aici.
Comentarii articol (12)