Aruncatul gunoiului în spaţii publice, traversarea prin locuri nepermise sau desenarea de grafitti sunt doar câteva dintre aspectele interzise de legislaţia din Singapore. Totuşi, pe lângă aceste interdicţii oarecum normale, există şi una care poate fi considerată cel puţin curioasă.
Concret, autorităţile singaporeze au interzis guma de mestecat în anul 1992, cu scopul de a păstra curăţenia străzilor şi de a încuraja un comportament adecvat al cetăţenilor. Măsura a fost luată la acel moment de Lee Kuan Yew, primul premier al micuţului stat asiatic.
De altfel, Lee a avut un rol esenţial în dezvoltarea acestui stat cosmopolit, care numără în prezent până în şase milioane de locuitori, dar care este unul dintre cele mai sigure locuri ale lumii şi se află într-o continuă expansiune.
După peste 30 de ani în care a deţinut funcţia de prim-ministru, şi alţi 14 ani ani în care a fost Senior Minister, Lee s-a stins din viaţă în martie 2015, la vârsta de 91 de ani, moment în care autorităţile din Singapore au decretat şapte zile de doliu naţional pentru cel care, printre multe altele, a interzis consumul gumei de mestecat.
"Tendința de a lipi resturi de gumă peste tot era văzută de autorități drept un atac palpabil la ambiția statului Singapore de a fi perfect. Pentru Lee Kuan Yew și echipa sa, acest obicei considerat dezgustător, foarte răspândit în trecut, era un inamic palpabil al progresului”, povesteşte scriitorul american Tom Plate în cartea sa „Uriașii Asiei: Conversații cu Lee Kuan Yew”, citat de BBC.
Mai mult, Lee a oferit şi o soluţie pentru a înlocui guma de mestecat: „Să pui gumă de mestecat pe ușile noastre de la metrou care apoi nu se mai deschid nu mi se pare ceva creativ. Eu numesc asta a produce pagube. Dacă nu poți să gândești fără să mesteci, încearcă o banană”, spunea fostul premier singaporez în 2000, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la BBC.
Totuşi, potrivit aceleiaşi surse, unei persoane îi este permis să introducă în Singapore cantităţi mici de gumă de mestecat, dar doar pentru uz personal. Altfel, comercializarea acestui produs este interzisă, iar cei care aruncă guma de mestecat pe jos, în spaţiile publice, riscă o amendă de 700 de dolari, conform informaţiilor de pe wikipedia.org.
În altă ordine de idei, farmaciştii şi dentiştii singaporezi au voie să recomande guma terapeutică, din 2004, dar doar acelor pacienţi cărora le-a fost prescrisă o reţetă de genul, adică acele persoane care au nevoie să consume produsul.
Comentarii articol (1)