Regulile din acest an pentru programul supranumit "Rabla Plus", prin intermediul căruia se pot cere bani pentru achiziţionarea de maşini electrice noi, sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 955/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Acesta a fost modificat recent, prin Ordinul MMAP nr. 2.337/2016, pentru a stabili un termen-limită (ce nu exista inițial) pentru înscrierea persoanelor fizice: data de astăzi.
Prin acest program, Guvernul vrea să stimuleze persoanele fizice (dar şi firmele şi alte entităţi) să-şi cumpere maşini electrice pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii mediului. "Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride", se arată în actul normativ.
Mai exact, cetăţenii pot cere de la stat un ecotichet în valoare de:
- 20.000 de lei, pentru a cumpăra o maşină nouă pur electrică;
-
5.000 de lei, pentru a cumpăra o maşină nouă electrică hibridă cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Diferenţa între "Rabla" şi "Rabla Plus" Programul clasic "Rabla" presupune casarea unui automobil vechi de cel puţin opt ani în schimbul unei prime de casare şi, după caz, a unor ecobonusuri, în vederea achiziţionării unei maşini noi. Programul "Rabla Plus" presupune doar cumpărarea unei maşini electrice noi, casarea unei maşini vechi fiind necesară doar la înscrierea în ambele programe.
Pe deasupra, dacă vor să-şi ia maşină electrică, persoanele fizice acceptate în programul "Rabla" pot să cumuleze ecotichetul cu prima de casare. De exemplu, statul poate acorda unui cetăţean o sumă nerambursabilă de până la 26.500 de lei, în cazul achiziţionării unei maşini noi pur electrice, în schimbul casării unui automobil mai vechi de opt ani. (Ghidul persoanelor fizice pentru înscrierea în programul "Rabla 2016" poate fi consultat aici.)
Fiecare solicitant din cadrul programului "Rabla Plus" poate folosi un singur ecotichet pentru a cumpăra o maşină electrică nouă. Totuşi, statul poate acorda mai multe ecotichete unei singure persoane, însă numai dacă aceasta cumpără un număr echivalent de maşini (de exemplu, se pot cere două ecotichete pentru a cumpăra două automobile electrice noi).
"Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar", prevede Ordinul MMAP nr. 955/2016.
Un autovehicul nou pur electric este considerat orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică (clasificat/ă ca vehicul cu emisii poluante zero), ce trebuie să fie înmatriculate pentru prima oară.
Referitor la autovehiculul nou electric hibrid, acesta este considerat cel care, pentru a-şi asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu, baterie sau condensator). Acesta trebuie să aibă o sursă de alimentare externă ("plug-in") şi să genereze o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, plus că trebuie să fie înmatriculat pentru prima oară.
Cetăţenii nu trebuie să aibă datorii
Principala condiţie pe care trebuie să o îndeplinească persoanele fizice, pentru a obţine ecotichetul de 5.000 sau 20.000 de lei, este să nu aibă datorii la bugetul local. Potrivit Ordinului MMAP nr. 955/2016, celelalte condiţii ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, de către solicitant, sunt:
- să aibă domiciliul sau reşedinţa în România;
- să se înscrie la un producător validat pentru a cumpăra un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid şi să obţină nota de înscriere;
- să cumpere autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Aşadar, participarea în program este posibilă dacă aceste condiţii, precum şi obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul local, sunt îndeplinite. Pentru înscriere, persoanele fizice se pot prezenta la orice producător validat de AFM, acolo unde trebuie să depună un dosar de participare cu următoarele documente preliminare:
- actul de identitate al solicitantului (copie certificată "conform cu originalul");
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul (original).
După verificarea acestor documente şi introducerea datelor persoanei fizice în sistemul informatic al autorităţilor, producătorul auto eliberează nota de înscriere. Apoi, cel târziu până la data de 27 decembrie, producătorul şi solicitantul trebuie să se ocupe de formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou. Practic, producătorul scade din preţul de comercializare cuantumul ecotichetului (şi, dacă este cazul, al primei de casare) şi eliberează factura şi certificatul de conformitate.
Important! Cei care vor să cumuleze ecotichetul cu prima de casare (şi să obţină astfel o sumă de până la 26.500 de lei) trebuie să caseze o maşină veche de cel puţin opt ani. Paşii ce trebuie urmaţi pentru obţinerea primei de casare în cadrul programului clasic "Rabla" pot fi găsiţi aici.
Comentarii articol (4)