Legea nr. 176/2016 pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 808 și va intra în vigoare duminică.
Documentul prevede că 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, va fi zi liberă legală, astfel că salariații vor primi liber de la angajator cu această ocazie. Primul an în care salariații se vor bucura de noua sărbătoare legală nelucrătoare va fi chiar 2017, atunci când 24 ianuarie va pica într-o zi de marți.
În momentul de față, până la intrarea în vigoare a noului act normativ, 24 ianuarie încă este doar sărbătoare națională, așa cum se arată în Legea nr. 171/2014, aceasta fiind celebrată la nivelul întregii țări din anul 2015. Cu această ocazie, autoritățile administrației publice centrale și locale pot să organizeze și/sau să sprijine manifestări cultural-artistice dedicate Unirii Principatelor Române.
Unirea Moldovei cu Țara Românească a avut loc la data de 24 ianuarie 1859, aceasta fiind cunoscută și sub denumirea de „Mica Unire”.
Notă: În altă ordine de idei, deputații urmează să voteze pentru ca 1 iunie, Ziua Copilului, să devină, de asemenea, sărbătoare legală nelucrătoare. Informații mai multe pot fi găsite în acest articol.
Ce libere legale există în prezent
Codul muncii este, în momentul de față, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Conform acestuia, cele 12 libere legale existente în prezent sunt următoarele:
- 1 și 2 ianuarie;
- prima și a doua zi de Paște;
- 1 mai - Ziua Muncii;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei;
- 1 decembrie - Ziua Națională a României;
- 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun.
În plus, așa cum se arată în Legea nr. 53/2003 și în baza unei confirmări a Ministerului Muncii, persoanele care aparțin cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, au dreptul și la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii. Astfel, începând de duminică, lista liberelor legale va fi completată cu data de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române.
În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.
Unele categorii de salariați trebuie să lucreze, totuși, chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Astfel, regula se aplică unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Persoanele care trebuie să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
Comentarii articol (5)