În 2016, s-a stabilit prin lege că vom avea încă două zile libere: Ziua Unirii Principatelor Române și Ziua Copilului. Astfel, Codul muncii -- singurul act normativ ce reglementează sărbătorile legale nelucrătoare -- a fost modificat mai întâi prin Legea nr. 176/2016, conform căreia avem liber pe data de 24 ianuarie. Iar ulterior a apărut și Legea nr. 220/2016, prin care a devenit liberă legală ziua de 1 iunie.
Primul an în care salariații vor primi liber de la angajator în aceste date, indiferent că sunt din mediul public sau din cel privat, este chiar 2017. Din fericire, aceste libere legale nu pică în weekend în viitorul an. Mai precis, vom sărbători Ziua Unirii Principatelor Române într-o zi de marți, iar într-o zi de joi ne vom bucura de Ziua Copilului.
Legiuitorul a stabilit că ziua în care a avut loc „Mica Unire” (Unirea Moldovei cu Țara Românească din data de 24 ianuarie 1859) este de reală importanță națională și a decis că nu se va lucra în această zi. Reglementarea a venit la aproximativ un an după ce ziua Unirii Principatelor Române fusese declarată doar sărbătoare națională (adică zi în care se lucrează).
De asemenea, parlamentarii au considerat necesar pentru părinți să fie alături de copiii lor pe 1 iunie. Așa că au declarat Ziua Copilului ca zi nelucrătoare de sărbătoare legală. Prin urmare, toti salariații vor sta acasă cu această ocazie, indiferent dacă sunt sau nu părinţi.
Notă: Mai multe informații despre cele două noi libere legale puteți găsi aici și aici.
Ce libere legale există în prezent
În afară de Ziua Unirii Principatelor Române și Ziua Copilului, în Codului muncii mai sunt prevăzute încă 12 zile în care salariații nu muncesc. Concret, acestea sunt următoarele:
- 1 și 2 ianuarie;
- prima și a doua zi de Paște;
- 1 mai - Ziua Muncii;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei;
- 1 decembrie - Ziua Națională a României;
- 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun.
În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților, fără a le afecta durata concediului de odihnă anual. Totuși, sunt anumite categorii de persoane care trebuie să lucreze cu ocazia liberelor legale (de exemplu, cei din domeniul sanitar), iar acestea au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, respectiv acordarea unui spor de minimum 100% din salariul de bază.