Valoarea minimă a indemnizației lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Această sumă lunară are o limită minimă ce reprezintă 85% din salariul minim brut.
Astfel, deoarece salariul minim a fost majorat, începând de astăzi, de la 1.250 la 1.450 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului s-a mărit și ea. Concret, începând de astăzi, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei). În trecut, indemnizația minimă era de 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei), astfel că majorarea efectivă a fost de 170 de lei.
Beneficiarul concediului pentru creșterea copilului și, implicit, al indemnizației poate fi oricare dintre cei doi părinți, condiția fiind ca solicitantul să fi obținut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creșterea copilului este unică (doi ani), anterior fiind posibilă și alegerea unui concediu de doar un an.
Totodată, părinții care aleg să se întoarcă mai repede din concediul de creștere trebuie să știe că, tot de astăzi, stimulentul de inserție a fost majorat de la 531,25 la 616,25 lei. Stimulentul reprezintă, mai exact, jumătate din indemnizația minimă de creștere.
Notă: Mai multe informații despre concediul pentru creșterea copilului pot fi găsite aici, iar despre stimulentul de inserție - aici.