Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a intrat în vigoare la 1 iulie 2017 și propune, în esență, creșteri salariale și acordarea unor sporuri majorate pentru personalul plătit din fonduri publice.
Totodată, ea cuprinde și noi reguli referitoare la acordarea tichetelor de masă pentru bugetari, sau mai bine zis, la neacordarea lor. Concret, este stabilită abrogarea prevederilor din Legea nr. 142/1998 referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaţilor din sectorul bugetar, dispoziție de care beneficiază oricum, în practică, puține persoane angajate la stat.
Totuși, eliminarea tichetelor de masă ar urma să fie compensată cu acordarea unei indemnizații de hrană lunar, din decembrie 2018, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, așa cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, document publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 978 din 8 decembrie 2017.
Totuși, persoanele care lucrează la stat nu vor beneficia efectiv în anul următor de indemnizația de hrană, printre altele, în condițiile în care acordarea acestor beneficii salariale a fost suspendată, și pentru 2018, prin OUG nr. 90/2017, așa cum am explicat aici.
Excepție vor face doar angajații din sistemul sanitar care beneficiază în 2017 de tichete de masă și care vor primi, chiar de luna viitoare, indemnizația de hrană. Și cum valoarea salariului minim brut pe țară va fi, de la 1 ianuarie 2018, de 1.900 de lei, rezultă că indemnizația de hrană pentru aceștia va avea un cuantum lunar de 316,6 lei (1.900 x 2 : 12). Practic, indemnizația va fi acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.
Pentru ceilalți bugetari, acordarea indemnizației de hrană ar putea fi posibilă doar din ianuarie 2019, asta dacă Guvernul nu va decide să prelungească situația din prezent și să nu acorde beneficiile.
Valoarea tichetelor de masă în prezent și acordarea acestora
Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pentru salariați a cunoscut majorări consistente în ultima vreme, fiind în prezent de 15,09 lei. Astfel, angajatorii trebuie să respecte acum această valoare maximă, însă nu sunt obligați să respecte și o valoare minimă, așa cum reprezentanții Ministerului Muncii au explicat pentru AvocatNet.ro aici.
Conform Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, acestea reprezintă o alocație individuală de hrană, iar oferirea lor reprezintă o opțiune pentru angajator, nu însă și o obligație.
Lunar, angajații au voie să folosească un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la muncă. Alocația de hrană este doar pentru plata mesei sau pentru cumpărarea produselor alimentare, astfel că acestea nu pot fi folosite, în principiu, pentru a achiziționa alcool sau tutun, printre altele.
Comentarii articol (28)