Prin Hotararea de Guvern nr. 1411 publicata in M. Of. Nr. 856 din data de 19.10.2006 se aproba Normele de aplicare a OUG nr. 128/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic National de Semnalari - SINS.
Prin Hotararea de Guvern nr. 1411 publicata in M. Of. Nr. 856 din data de 19.10.2006 se aproba Normele de aplicare a OUG nr. 128/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic National de Semnalari - SINS.
In conformitate cu dispozitiile OUG nr. 128/2005, pana la data aderarii Romaniei la Conventia de aplicare a Acordului Schengen, SINS permite autoritatilor competente ca prin intermediul unei proceduri de cautare automata in sistem sa aiba acces la semnalarile cu privire la persoane si bunuri, in scopul indeplinirii atributiilor specifice in domeniile controlului trecerii frontierei de stat, al respectarii regimului vamal, al eliberarii vizelor si permiselor de sedere, precum si al celorlalte controale si activitati specifice efectuate de organele de politie sau de catre alte autoritati in scopul asigurarii ordinii si sigurantei publice.
Comitetul de Coordonare Strategica - CCS, in scopul analizarii si coordonarii functionarii SINS, este un organism consultativ, fara personalitate juridica, ce functioneaza pe langa Ministerul Administratiei si Internelor.
CCS este un organism interministerial, prezidat de ministrul administratiei si internelor si format din reprezentanti, la nivel de secretar de stat sau, dupa caz, subsecretar de stat, din cadrul anumitor autoritati publice.
CCS are rolul de a facilita si de a eficientiza comunicarea si colaborarea dintre autoritatile competente, precum si de a fundamenta ordinele sau, dupa caz, deciziile acestora privind masurile adoptate si actiunile corelate, referitoare la crearea, dezvoltarea si functionarea SINS.
Autoritatile competente consulta numai semnalarile continute in SINS necesare in vederea indeplinirii propriilor atributii si asigura accesul la acestea numai personalului autorizat in acest sens.
Fiecare furnizare si/sau consultare de date cu caracter personal va fi inregistrata in SINS in scopul verificarii admisibilitatii introducerii si/sau cautarii. Inregistrarea poate fi folosita numai in acest scop si va fi stearsa cel mai devreme dupa o perioada de un an si cel mai tarziu dupa o perioada de 3 ani.
Autoritatea competenta care a furnizat semnalarea este autorizata sa modifice, sa suplimenteze, sa corecteze sau sa stearga datele pe care le-a introdus.
Daca una dintre autoritatile competente care nu a emis o semnalare detine dovezi care sa demonstreze ca una dintre date este falsa, incorecta sau a fost stocata in mod ilegal, aceasta va instiinta in termen de 10 zile autoritatea competenta, care a furnizat semnalarea, despre acest fapt.
Semnalarile sterse se pastreaza timp de un an in sistem, pentru a putea fi consultate in scopul verificarii exactitatii si legalitatii introducerii lor, dupa care sunt distruse.
Comentarii articol (1)