Autor: Ana Cioriciu
Posibilitatea angajarii salariatilor pe baza contractelor individuale de munca cu timp partial constituie un mijloc de flexibilizare a pietei muncii, cu beneficii atat pentru angajatori cat si pentru salariati – mai ales pentru cei care cumuleaza una sau mai multe functii, in conditiile legii. In acest sens, avand in vedere relatia gen-specie existenta intre norma de munca si norma de timp, subliniem ca, in baza art. 127 din Codul muncii, prima se poate exprima nu numai sub forma celei de-a doua ci si sub forma normei de productie, normei de personal, sferei de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.
Consideram important sa relevam ca art. 103 din Codul muncii, care stipuleaza ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, va trebui inteles si in „lumina” art. 16 alin. (3), art. 35 si art. 127 din Codul muncii, precum si din prisma legaturii dintre beneficiu si cotizatie - , incat plata contributiilor pentru fiecare sistem public de asigurari, datorata, potrivit legii, pentru fiecare functie cumulata - cu norma integrala sau partiala - determina (simetric si proportional) un cumul de drepturi cum ar fi: sporul de vechime in munca; concediul de odihna; concediul medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; concediul medical si indemnizatia pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale; concediul medical si indemnizatia pentru maternitate; concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav; concediul medical si indemnizatii de risc maternal. Daca in privinta primelor doua drepturi nu exista reglementare expresa, in ceea ce priveste ultimele, gasim o atare posibilitate, clar stipulata, in art. 33 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Atragem atentia, ca timpul partial de munca produce efecte „corespunzatoare”, insa, asupra drepturilor salariatilor legate de sistemul public de pensii si a altor drepturi de asigurari sociale, de sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si de sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
In acest sens s-a aratat ca dispozitia art. 103 care asemenea Codului muncii francez (in art. L212-4), prevede ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, nu trebuie interpretata in sensul ca ar duce la o egalitate absoluta, existand diferentieri determinate tocmai de durata timpului de lucru diferita a celor doua categorii de salariati.
Astfel - tinand cont ca art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale24 nu distinge explicit cuantumul salariului brut realizat lunar ca baza de calcul a contributiei, si avand in vedere ca dispozitiile lit. b) de la acelasi alineat al aceluiasi articol stabilesc ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care incheie contracte de asigurare o constituie venitul asigurat care nu poate fi mai mic de o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie - caracterul partial al timpului dintr-un contract individual de munca va avea consecinte:
1. asupra cuantumului pensiei care va fi redus fata de ipoteza incheierii contractului cu norma intreaga, contributia de asigurari sociale fiind platita la un minim de 318 lei (o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie in anul 2007) - suma aferenta salariului din contractul incheiat pentru orice fractiune de norma care se „vrea” corespunzatoare unui stagiu de cotizare standard, minim sau complet - , fata de minimul de 390 lei (valoarea salariului minim brut suportat de angajatorii persoane fizice, conform prevederilor H.G. 1825/2006 pentru stabilirea salariului minim brut garantat in plata, nemodificata in baza art. 247 din Codul muncii, ca in cazul celorlalti angajatori), respectiv de 440 lei (valoarea salariului minim brut a celor angajati pe posturi pentru care nu se cere o anumita calificare – muncitori necalificati) care va fi suportata de angajatorii persoane juridice de drept privat si de angajatorii persoane fizice autorizate, in temeiul ultimilor dispozitii mentionate, in intelesul explicatiilor de la art. 2 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006, coroborate cu dispozitiile art. 14 alin. (1) din Codul muncii.
2. asupra contributiei de asigurari sociale datorate care va trebui sa „converteasca” timpul, pentru ca valoarea salariului aferent fractiunii de norma sa „ajunga din urma” pe cea de 318 lei, incat sa corespunda unui stagiu de cotizare standard, minim sau complet.
Prin analiza similara, pe baza acelorasi considerente aplicate corespunzator, avandu-se in vedere si principiul ca accesoriul urmeaza principalul, caracterul partial al timpului dintr-un contract individual de munca are consecinte si asupra contributiilor datorate - de asigurari sociale si de asigurari de somaj, care pentru a se „transforma” in drepturi corelative, inclusiv in dreptul la concedii medicale si la indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, vor trebui sa „converteasca” timpul, pentru ca valoarea salariului aferent fractiunii de norma sa „ajunga din urma” pe cea de 390 lei iar in cazul prestatiilor generale de asigurari sociale de sanatate caracterul partial al timpului dintr-un contract individual de munca are consecinte asupra contributiei datorate care va trebui sa „converteasca” timpul in asa fel incat valoarea salariului aferent fractiunii de norma sa „ajunga din urma” pe cea de 390 lei inmultita cu stagiul obligatoriu de 5 ani.
Mai multe informatii despre obligatiile pe care le are un angajator puteti gasi pe CD-ul "Sfaturi pentru angajatori" disponibil in Magazinul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)