avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare dispozitii art. 845 C.civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare dispozitii art. 845 C.civ.

Salut,

Am o nelamurire cu privire la calitatea de succesibil in viziunea legiuitorului din dispozitiile art. 845 C.civ.:"Valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in portiunea disponibila si excedentele, de este, se va trece in masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrairi".

In speta:
L are 2 copii in viata: V si I. De asemenea L are si un nepot, fiu al lui V. La un moment dat, L vinde cu rezerva uzufructului un apartament (care reprezinta 99% din valoarea bunurilor patrimoniale ale acestuia) nepotului lui.
Poate unul sau ambii copii ai lui L (mostenitori rezervatari) sa invoce disp. art. 845 C.civ. dupa moartea lui L pentru a aduce la masa succesorala apartamentul? Conform art 845 C.civ. se insituie o prezumtie relativa de donatie deghizata in favoarea mostenitorilor rezervatari. Dar nepotul nu avea vocatie succesorala concreta la momentul instrainarii imobilului deoarece ar fi fost inlaturat de la mostenire de cei doi copii ai lui L: V si I. Deci este nepotul succesibil in sensul art. 845 C.civ. chiar daca nu este unul dintre cei care ar fi putut veni la mostenirea lui L?
(nu aduc in discutie faptul ca prezumtia instituita este relativa si poate fi rasturnata)

Apreciez orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: R Lupu , utilizator 14:29, 16 Aprilie 2010
Nu pot fi luate in disc utie decit bunurile existente in momemntul decesului in patrimoniul celui ce lasa mostenirea daca a instrainqat un bun el nu poate face obiectul masie partajabile decit daca donatia este anulatat sau se constatat nulitatea ei absoluta insa este foarte greu de a juns la o asemenea solutie
da se poate solicita reductiunea.
o astfel de instrainare este prezumata a fi o donatie.
nepotului ii incumba obligatia sa demonstreze ca actul astfel incheiat nu este donatie.
Si eu am inteles la fel... dar speram sa gresesc undeva.
Acum as vrea sa va intreb: cat de greu poate fi rasturmata o prezumtie relativa (cum este cea de donatie, despre care vb) in practica.
Din cate stiu o prezumtie relativa poate fi rasturnata (combatuta) prin orice mijloc de proba. Nu stiu insa, in practica, ce valoare au probele in fata instantei, avand in vedere ca intre L si nepotul lui exista un contract de vanz-cump autentic si cam atat (nu cred ca sunt martori sau alte inscrisuri... chitante etc). Ce sanse are nepotul sa se apere cu succes in fata unei actiuni prin care reclamantul (fiu al lui L) cere aducerea la masa succesorala a imobilului ca fiind o donatie (liberalitate excesiva), reducerea liberalitatilor exesive si imparteala cu celalalt fiu al lui L?

Apreciez orice raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea rezervei succesorale teslovan florentina teslovan florentina Cum se poate dovedi incalcarea rezervei succesorale ? tatal meu facand un contract de vc cu uzufruct viager nepotului meu pe toata averea lui? Eu nu beneficiez ... (vezi toată discuția)
Mama mea vrea sa dea apartamentul uneia dintre cele 4 fete ale ei ;are nevoie de semnatura celorlalte?? Lumy2011 Lumy2011 Buna ziua, Doresc un sfat de la dvs.-cum ar trebui sa procedam ca sa fie in regula. Mama mea doreste sa -mi dea apartamentul ei mie ,eu fiind ... (vezi toată discuția)
Pot pune ipoteca pe un imobil donat? niculeo niculeo BUNA ZIUA! PARINTI MEI IMI VOR FACE UN ACT DE DONATIE PE UN TEREN SI O CASA LA ROSU CU TOATE ACTELE IN REGULA. DORESC SA VA INTREB DACA IN CAZUL ACESTUI ACT ... (vezi toată discuția)