avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste datoriile la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste datoriile la intretinere?

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 RON la intretinere. In pubicatia de vanzare era specificat ca imobilul este grevat de orice obligatie.

Acum, administratorul vine cu o lege 230/2007 art 20. care trateaza o situatie de instrainare a imobilelor. Pe de alta parte, executorul bancar zice ca acest imobil a fost executat silit conform cod de procedura civila si nu are legatura acea lege unde se face instrainare cu acord voit al partilor si zice ca administratia trebuie sa se indrepte in instanta impotriva vechiului proprietar pentru a recupera suma deoarece este o datorie nominala si nu poate fi invocata noului proprietar.

Ma puteti ajuta va rog? Cine are dreptate? Ce ar trebui sa fac?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LastKid , utilizator 00:40, 18 Ianuarie 2011
Datoria respectiva este intr-adevar o datorie nominala, personala a ultimului proprietar, iar asociatia nu poate urmari bunul in sine ci titularul debitului. In speta ar fi aplicabil art. 50 din legea nr. 230/2007( (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila. )

, dar pe de alta parte art. 20 statueaza: Art. 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca, la intocmirea formelor de instrainare, sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator. Asta inseamna ca nici asociatia nu are dreptul sa va pretinda banii restanti, dar nici contractul dvs de vanz-cump nu e valabil in conditiile in care nu s-au respectat formele cerute mai sus


Problema e ca nu s-a facut un act de vanzare-cumparare, asadar nu exista un notar care sa autentifice actele.. Exista doar un act de adjudecare eliberat de banca prin executorul bancar .. aici el joaca rol de notar? Acest act va servi la eliberarea actului de proprietate ..

In final eu nu stiu ce sa fac ... Executorul bancar imi spune sa nu imi fac griji, administratorul ma streseaza ca eu trebuie sa platesc .. As putea cumva sa dau o adresa catre banca prin care sa clarifice treaba asta?
Nicio tranzactie intre niciun fel de parteneri nu poate sa exonereze notarul care a certificat actul de vanzare-cumparare de respectarea punctului 2 si 3 din art. 20 din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.

Notarul si banca v-au pacalit. Executorul bancar va plimba pe campii. Cine vinde un apartament se cheama ca e proprietar, fie si pentru o zi.
Asta spuneti:
In pubicatia de vanzare era specificat ca imobilul este grevat de orice obligatie.

Pai daca a fost scris asa ceva, nu era clar ca se referea la orice fel de datorii catre oricine?
Dvs,ati cumparat un apartament liber de orice sarcină.Asociatia trebuie sa se îndrepte împotriva vechiului proprietar și nu împotriva dvs.
Conform art.558 din Codul de procedură civilă , imobilul adjudecat în urma executării silite rămâne liber de orive privilegiu sau ipotecă la care era supus.
corina_serbanescu a scris:

Dvs,ati cumparat un apartament liber de orice sarcină.Asociatia trebuie sa se îndrepte împotriva vechiului proprietar și nu împotriva dvs.
Conform art.558 din Codul de procedură civilă , imobilul adjudecat în urma executării silite rămâne liber de orive privilegiu sau ipotecă la care era supus.


Cum as putea sa conving eu administratorul de acest lucru? El zice ca nu vrea sa stea pe drumuri ... Ma tot ameninta ca va face actul de adjudecare nul daca ma cheama in instanta pentru ca notarul nu a respectat legea .. se poate ajunge la aceasta situatie?

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Ipoteca imobiliara Eelly Eelly Ce documente trebuiesc intocmite de asociatia de proprietari, ca sa putem institui o ipoteca imobiliara pentru un proprietar restantier, a carui apartament a ... (vezi toată discuția)