Va solicit ajutorul pentru a rezolva urmatoarea situatie juridica: exista un proces de divort in curs de solutionare in Italia introdus de sot, a introdus si sotia, ulterior, o actiune de divort in Romania care a fost suspendata. Inainte de suspendarea divortului in Romania sotul introduce,prin ordonanta presedintiala, cerere de stabilire program de vizitare minor. La primul termen al ordonantei, dupa suspendarea procesului de divort din Romania, sotul face dovada divortului din Italia, insa partea adversa propune inadmisibilitatea ordonantei pt ca nu mai exista actiune pe fondul cauzei in Romania. Ce solutii juridice propuneti pentru a se respinge inadmisibilitatea cererii?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
"Cererea de ordonanata presidintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului"
Avand in vedere ca prima cerere ,cea de divort care avea ca si cerere accesorie si vizitarea minorului a fost suspendata,se poate invoca suspendarea si pentru aceasta cauza,conform art.244 pct.1 c.pr.civ,deoarece rezolvarea acestei cereri "atarna de rezolvarea altei cereri" ,cea de divort in prezent suspendata.
In mod logic insa,in cazul in care cererea de ordonanta presidintiala ar fi suspendata,aceasta si-ar pierde caracterul de urgenta si de aici si exceptia de inadmisibilitate,avand in vedere caracterul initial al acesteia care impune urgenta si vremelnicia masurii
Atata timp cat exista un dosar de divort pe rolul instanmtei, indiferent ca este in Italia sau Roamnaia, cererea de ordonanta presedintiala este admisibila.
Acum, intereseaza daca exista o cerere de legaturi parintesti pe dreptul comun.
In dosarul de divort din Italia exista un capat de cerere care se refera la stabilirea unui program de legaturi personale cu minorul avand exact aceeasi formulare ca in cererea introdusa pe cale de ordonanta. Deci legatura exista.
Si eu sunt de parere ca indiferent unde se judeca fondul, ordonanta ar trebui sa fie admisibila. Insa, care este textul de lege care sa sprijine aceasta parere?
Pt ca, asa cum spune si r.gabi mai sus, "Cererea de ordonanata presidintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului".
Va multumesc pt raspunsuri si astept si alte pareri.:)
Alte discuții în legătură
Ordonanta presedintiala
abby
Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea ... (vezi toată discuția)