avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intrebare referitor la penalitatiile - intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intrebare referitor la penalitatiile - intretinere

Sa tot vehiculat prin presa si televiziune despre penalitatiile restantierilor cum ar fi ... nu se mai aplica penalitate la suma restanta la cota de intretinere .
Sa punlicat o astfel de lege sau a fost doar o dezbatere .
Se mai aplica sau nu se mai aplica penalitatea la cotele restante de intretinere .
Restantierii din blocul in care locuiesc sustin ca legea a aparut si nu mai trebuie sa fie penalizati . Daca ma puteti ajuta referitor cu asa zisa lege daca a fost publicata sau .... ei asa considera doar ca a auzit prin mass media
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 12:12, 13 Iulie 2010
In Camera Deputatilor s-a votat o lege de modificare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, astfel incat restantierii cu venituri sub 1000 lei/persoana pe luna vor avea la dispozitie un an de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial sa-si achite restantele fara a mai fi penalizati.
Legea este trimisa la promulgare, la presedintele Romaniei.
Deci, inca nu se aplica aceasta prevedere.

Urmariti forumul nostru si intrati pe primul topic al sectiunii acesteia intitulat Documentatie aferenta asociatiilor de proprietari unde o vom posta atunci cand va deveni aplicabila. (imediat sub Legea 230/2007)

Pot sa completez cu doua aspecte pe care trebuie sa le aiba in vedere cei care vor beneficia de aceasta lege, in cazul ca ea va fi promulgata:
- daca nu-si achita restantele in acest rastimp de un an ei vor fi penalizati pentru toata perioada anului de gratie;
- pot fi actionati in judecata pentru recuperarea restantelor, ca si pana acum.
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
elga50, moderator
Penalizarile trebuie sa se calculeze ca si pana acum in conformitate cu legea 230/2007 si sistemul de penalizari al fiecarei asociatii. In momentul cand vor intra in vigoare noile reglementari, daca vor intra asa cum au fost trimise la promulgare, va trebui sa asteptam si ceva norme de aplicare. Si oricum aceste noi reglementari nu inseamna ca nu se aplica penalizari si dupa aparitia lor. se vor aplica, calcula, afisa... dar daca restantierul achita toata datoria in intervalul prvazut in legea noua i se vor radia sau anula penalizarile. Eu asa inteleg.
Eu nu as proceda asa pentru ca mi-ar incarca calculul atunci cand va trebui sa decid ca acele penalizari trebuie sterse.

O data ce persoana dovedeste ca indeplineste conditia necesara, pur si simplu n-as penaliza-o deloc, considerand-o de buna credinta ca-si va plati restanta, iar in momentul in care termenul expira si ea are o restanta aceasta intra automat in penalizari, evident cu povara perioadei de gratie in care nu i s-a calculat nimic ca penalizare.

Diferenta nu e prea mare pentru administrator, intre o modalitate si alta de calcul, dar tine mai mult de impresia artistica de pe lista, unde s-ar vedea clar, luna de luna ca persoanei in cauza i se respecta dreptul de care beneficiaza prin lege.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
elga50, moderator
Asta ar fi valabil in situaia cand un proprietar vine la asociatie si anunta ca nu va plati, ca va fi restantier 10 -12 luni si face dovada ca are un venit sub limita stabilita de lege. Dar asa ceva e iar o gluma. Oamenii nu au de unde sa stie cat timp nu vor plati si ce venituri vor realiza in periada urmatoare.
Dar om vedea si normele de aplicare si mai discutam.
Noi facem calculul penalizarilor intru-n programel in excell unde sunt introdusi toti proprietarii cu restante si fara restante. procentul este acelasi pentru toti. Rezulta o singura situatie in care toti au "penalizari", dar unii au "zero" (pentru ca au zero restante) iar altii diferite sume in functie de suma restanta
Poate cei cu venituri mici de pe acest forum se vor supara, insa initiativa si votarea acestei legi este o prostie. Nu ar fi singura.
Demonstreaza inca o data populimsul politicienilor, care nu stiu ce sa mai faca sa posteasca lumea.
Aceasta lege pune in incurcatura pe toata lumea, inlusiv pe administratori, dar incurajeaa amanarea la plata intr-o tara in care si asa exista un blocaj mare in acest sens.
Ei motiveaza ca vin in sprijinul celor cu venituri mici, dar daca un om cu salariu sub 1000 de lei pe luna ramane restant doua-trei luni cum va mai putea el oare sa stranga cureaua? De aici vine un alt risc pe care cel care se bucura acum va plange peste un an. Este ca la pensii: s-au bucurat bietii oameni ca nu le-au taiat pensiile si acum stau si plang ca nu le ajunge de nciunele.
Dar ramane de vazut...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)