avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Examen \"legal / nelegal\" la politia comunitara
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Examen "legal / nelegal" la politia comunitara

buna ziua, sunt agent comunitar clasa 1, treapta 3, in momentul de fata sunt in concediu dar am inteles ca mi se va face intrerupere de concediu intrucat voi da examen pentru reincadrarea in functia pe care deja detin datorita concedierilor colective...sincer nu mi se pare normal sa dau examen pentru o functia pe care deja o am...si mai ales din ce stiu nu am gasit ink acest lucru in vreo lege dak aveti voi o lege ajutatima privind criteriile presupun ca aceste criterii ar trebui aplicate inainte de a da noi concurs, criterii cum ar fi cei cu comisii de disciplina, sot si sotie, pensionari, cei in prag de pensie ...ar trebui mai intai dati afara acestia iar daca mai este nevoie sa fie dati afara oameni abea atunci sa se organizeze concurs..noi suntem 31 de agenti clasa 1 iar pe noua organigrama aparem decat 24...va multumesc frumos si sper sa ma ajutati
Cel mai recent răspuns: Maria02 , utilizator 09:19, 22 August 2010
Nu exista criterii pentru disponibilizarile care se fac acum in Romania. In marea majoritate a institutiilor nu se tine cont nici macar de criteriile din CCMUNN. Totul este la latitudinea conducatorului institutiei (adica este un haos).
Conform art. 100 alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in cazul reorganizarii autoritatii sau institutiei publice, functionarii publici vor fi numiti in noile functii publice pe baza de concurs, acolo unde exista mai multi functionari publici care indeplinesc conditiile pentru ocuparea aceluiasi post.
mfiruta a scris:

Conform art. 100 alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in cazul reorganizarii autoritatii sau institutiei publice, functionarii publici vor fi numiti in noile functii publice pe baza de concurs, acolo unde exista mai multi functionari publici care indeplinesc conditiile pentru ocuparea aceluiasi post.


asta se refera la functiile publice vacante din cadrul acelui compartiment. functionarii publici ( si contractuali) se bucura de stabilitate in functie. NU este legal sa dati concurs pe postul dvs. Doar in cazul in care postul dvs s-a desfiintat, si in cadrul insitutiei exista un alt post vacant ( nu infiintat acum, pentru ca, in acest caz nu se infiinta timp de 1 an) , si exista mai multi fct publici, se va organiza concurs.
e aberant sa credem ca, daca se reorganizeaza o institutie ( sau un compartiment, serviciu, etc) toti fp vor fi examinati. :)
multumesc...de raspuns...dar tin sa va anunt ca toti angajatii din directia operativa ma refer aici de amaratii de agenti comnitari...nu consilierii sau sefii de sectii au primit instiintare conform carei posturile ne-au fost desfiintate, incepand cu data de 16.08 iar pe data de 30.08 putem da concurs pentru ocuparea din nou a functiei....instintare mai mare la sfarsit un paragraf prin care suntem anuntati ca in momentul de fata sunetem in preaviz timp de 30 de zile....deci???
deci...se poate linistit merge pe penal, pentru abuz in functie. cam la asta ma duce gandul, cand legea e clara:
legea nr. 53/2003
" ART. 74
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
ART. 76
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
ART. 72
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora."

legea nr. 188/1999
"ART. 99
(1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
Art.100
(5) În cazul reorganizării activităţii prin reducerea posturilor, autoritatea sau instituţia publică nu poate înfiinţa posturi similare celor desfiinţate pentru o perioadă de un an de la data reorganizării."

deci, despre ce preavize vorbim aici? durata preavizului se prevede in actul administrativ prin ca se dispune concedierea/incetarea rap. de serviciu.ca sa va dea preaviz, trebuia sa va fi dat pe toti afara, ceea ce nu se poate intampla, intrucat nu se mai pot infiinta acele posturi. :)

Alte discuții în legătură

Desfiintare functie publica de conducere anamaria81 anamaria81 Prin transformarea biroului in compartiment se desfiinteaza postul de conducere de sef birou si inca 2 posturi de executie. La celelalte posturi de executie ... (vezi toată discuția)
Reorganizare in administratia publica locala calin cristiana calin cristiana Situatie reala Administratie publica locala. :sorry:Desfiintarea unui post ocupat de 4 ani, asistent clasa I treapta 2, fiind in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)