As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe activitatea ca avocat stagiar in luna martie, dar pana la sfarsitul lunii febr voi continua sa lucrez la firma la care sunt angajata.
Problema este ca sunt insarcinata in aproape 2 luni si nu stiu exact cum sa procedez (sau cum se procedeaza in cadrul profesiei de avocat) pentru a avea stagiul de cotizare de 12 luni neintrerupt, pt a putea beneficia de concediu de maternitate si, ulterior de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani.
In legea privind concediu pentru cresterea copilului, nu este expres prevazut articol pentru avocati. insa scrie clar ca persoana care iese in concediu ptr cresterea copilului, trebuie sa aiba 12 luni stagiu de cotizare, inainte de data nasterii copilului. se pot accepta mici intreruperi de activitate, de ex. pana la 15 zile, dar nu mai mult. si se prevede expres ca persoana sa fi realizat venituri...
Pentru primirea CIC nu este nevoie de un anume nr. de zile lucrate intr-o luna acest concediu se acorda persoanelor care au realizat venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Astfel ca este suficient sa aveti venituri impozabile si daca veti fi avocat stagiar si veti realiza lunar un venit cat de mic nu veti avea probleme in acordarea CIC.
Poti sa-ti incepi linistita activitatea de la 1 martie.Vei beneficia de toate drepturile care i se cuvin unei mame, respectiv concediu prenatal ,postnatal si pt CIC. Singura problema care va aparea va fi aceea ca baroul iti va suspenda perioada de stagiu care va trebui sa o completezi cand iti vei relua activitatea.
Ar fi bine ca pana la data cand iti intrerupi activitatea sa realizezi cat mai multe venituri pt.ca in fct de aceste venituri ti se va calcula suma care o vei primi lunar.