avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

Buna ziua.
Am un baietel de 1 an si 4 luni cu o doamna,care acum ceva vreme a divortat de sot.Pe certificatul de nastere a baietelului este trecut fostul sot(aveam niste divergenta in momentul respectiv cu mama),momentan avem o relatie stabila si serioasa cu mama baietelului.As vrea sa-mi dati o idee cu privire la demersul de a trece baietelul pe numele meu,tatal natural,specific ca si mama este de acord.Si daca exista vrea lege cu privire la acest aspect.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 18 Decembrie 2008
Pentru a trece copilul pe numele dvs. fostul sot trebuie sa deschida o actiune de tagada a paternitatii, altfel n-ai sanse#-o
Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de paternitate. Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Corect. Actiune in tagada paternitatii copilului; apoi puteti recunoaste copilul ca fiind al dv. la stare civila.
Aveti grija la tagada; daca nu demonstrati concret ca sotul era in imposibilitate... #-o Cam nasol.
In rest, nu e un proces greu, dar grija la imposibilitatea sotului de a fi tatal!
Referitor la probe:
In cadrul procesului, reclamantul trebuie sa faca dovada nepaternitatii, utilizand ca mijloace de proba: inscrisuri, proba cu martori, expertiza, prezumtii, interogatoriul. Termenul de neputinta a tatalui i s-au dat mai multe intelesuri de catre literatura si practica judiciar:
-neputinta fizica - imposibilitatea de coabitare a sotilor in perioada legala de conceptie din cauza departarii acestora, a separatie de fapt
-neputinta biologica, adica imposibilitatea biologica a sotului mamei de a procrea sau de a intretine relatii sexuale
-neputinta morala - determina existenta unor grave neintelegeri intre soti in perioada legala de conceptie care au condus instanta de judecata la concluzia ca nu ai fost morala coabitarea sotilor.

Proba cu martori - pot fi ascultati ca martori rudele si afinii partilor,indiferent de grad ,cu exceptia descendentilor(art.190 C.p.civ.) deoarece se prezuma de legiuitor ca aceste persoane sunt in masura a cunoste mai bine imprejurarile de fapt ce trebuie dovedite .
Marturisirea mamei. In practica judiciara s-a retinut faptul ca simpla declaratie a sotului mamei, precum ca nu este tatal copilului, coroborata cu marturisirea mamei ca nu sotul este tatal copilului, nu trebuie sa conduca instanta de judecata la admiterea actiunii in tagada parternitatii. Instanta are obligatia, in virtutea rolului ei activ, sa dispuna completarea probatoriului si cu alte mijloace de proba, pentru a verifica temeinicia actiunii promovate.
Expertizele medico-judiciare.Spre deosebire de toate celelalte mijloace de proba,care nu pot decat sa dovedeasca, cu o valoare relativa, legaturile intime dintre mama copilului si reclamant, expertizele medico-legale ale filiatiei sunt in masura sa stabileasca paternitatea sau nepaternitatea sotului mamei. Cu ocazia judecarii actiunii in tagada paternitatii pot fi incuviintate si administrate urmatoarele expertize medico-legale:expertiza perioadei probabile de conceptie; expertiza capacitatii de procreare a reclamantului ;expertiza serologica; expertiza dermatografica ; expertiza antropologica; expertiza ADN-ului.
Corect, insa rar am vazut administrarea de expertize in tagada de paternitate. In stabilire, da, sunt la ordinea zilei, insa nu prea in tagada.
Daca sotii nu arata altfel imposibilitatea si insista, dar am vazut si refuzuri ale instantelor pe considerente ca: voi stiti ca el nu e tata asa, fara niciun motiv? Nu aveti nicio logica, nu ati trait impreuna, nu ati fost plecati, nu sunteti in imposibilitate de procreere... asa stiti insa?
Si s-a respind ca nedovedita... :D

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)