Din Constitutie
Articolul 74 Initiativa legislativa
(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
(2) Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.
Initiativa legislativa va fi apoi discutata in Parlament si aprobata conform procedurii obisnuite. Totusi, un numar de 100.000 de semnaturi ar putea avea un efect de presiune semnificativ.
Exista state mai apropiate de democratia directa in care se supun regulat la vot asemenea intitiative cetatenesti si sunt aprobate direct. De exemplu Elvetia, California si alte state din SUA (In California si Constitutia statului se modifica prin initiativa directa). In conditiile in care la noi trebuie oricum sa treaca prin Parlament, e cam frectie la picior de lemn sau de ochii lumii, depinde de unde priviti.
Adica e si mai ieftin si mai eficient sa convingi parlamentarii mergand cu petitii in birourile lor din teritoriu, in special de cand sunt alesi uninominal.