avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii (multumim anticipat)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii (multumim anticipat)

buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru a il trece pe numele meu(tatal biologic) .am dori sa stim , dupa ce primim sentinta de divort , la care tribunal trebuie sa ne adresam (la cel de domiciliu actual al minorei sau la cel unde a fost desfacuta casatoria) . Multumim frumos.Tavi,Maria si Danuta
Cel mai recent răspuns: tavipanciu , utilizator 18:00, 19 Martie 2012
1. actiune in tagada paternitatii (poate fi promovata de catre mama; dvs. nu aveti calitate procesuala) Instanta competenta = judectoria de la domiciliul paratului.
2. recunoasterea copilului de catre dvs.
3. cerere adresta instantei pentru a da incuviintare copilului sa poarte numele aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost stabilita ulterior (dvs.).

Eu as fi inceput cu tagada. Odata admisa aceasta actiune, divortul devenea divort fara copii.
Nu stiu cum s-a procedat exact, dar dupa continutul postarii dvs. imi pare ca s-a inceput ... pe ocolite, nu de-a dreptul.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
romascanu, moderator
divortul s-a terminat prin luna septembrie 2010 si noi am facut o cerere de urgentare pentru a obtine cat mai repede hotararea de divort dar nu ne-a sosit. nu am stiut exact pasii care trebuiau urmati pentru ca nu am avut bani de avocat.putem depune acum cerere pentru tagada patenitatii la judecatorie sau trebuie sa asteptam hotararea de divort si abia apoi sa depunem ? paratul nu s-a prezentat la nici unul dintre termene si nici la acesta cu tagada paternitatii nu cred ca se va prezenta.pacat ca la noi , "copilul nascut in timpul casatoriei poarta numele tatalui"...sper ca pe fata noastra sa nu o afecteze acest aspect si sa putem rezolva aceasta mare problema.
tavipanciu a scris:

sper ca pe fata noastra sa nu o afecteze acest aspect si sa putem rezolva aceasta mare problema.


Aceasta mare problema asa cum o numiti este in realitate mai putin mare pentru ca dvs. sunteti (din ce spuneti) tatal biologic. Cum situatia actuala (copilul are numele altui barbat in certificatul de nastere fara ca el sa ii fie tatal real) nu corespunde realitatii biologice atunci legea va ajuta sa o corectati. Dna avocat v-a explicat mai sus ce trebuie facut si daca nu va permiteti un avocat puteti apela la ajutor juridic care vi se acorda in functie de venituri.
doamna avocat.noi vroiam sa va intrebam daca se poate acum depune actiune in tagada paternitatii avand in vedere ca nu am primit decizia aceea de divort acasa.
trebuie depusa in acelasi dosar de divort sau trebuie inceputa o altra actiune.vroiam sa va mai intreb ce se va intampla daca nu se va prezenta sotul(fostul sot) la proces.
multumim mult
Mergeti la arhiva judecatoriei si verificati care este situatia exacta in ceea ce priveste hotararea de divort, pentru ca a trecut mai bine de jumatate de an si termenul de redactare de 30 de zile a fost depasit exagerat de mult.
Daca hotararea de divort a fost redactata si comunicata insa nu a ajuns la domiciliu ( din diverse motive-adresa gresita etc.) formulati o cerere de recomunicare a hotararii.
De la comunicarea hotararii de divort va curge termenul de apel de 30 de zile de apel.Abia ulterior daca nici una dintre parti nu declara apel, puteti legaliza hotararea.
Pentru legalizare aveti nevoie de :
-cerere adresata presedintelui instantei,
-taxa de timbru de 2.00 lei,
-timbru jud. de 0,15 lei,
-hotararea a carei legalizare se solicita.
Actiunea in tagaduirea paternitatii o veti putea formula dupa ce veti avea hotararea legalizata.
Nu este un impediment daca fostul sot nu se va prezenta, insa reclamanta va trebuie sa probeze cu inscrisuri, martori, interogatoriul paratului, ca este cu neputinta ca fostul sot sa fie tatal minorului.
Opinia mea este ca mama minorului nu se va descurca fara asistenta juridica a unui avocat, mai ale ca vorbim de 2 actiuni ce trebuiesc promovate.
Dupa ce veti obtine hotararea prin care se va stabili ca fostul nu este tatal minorului, in baza hotararii respective minorului i se va elibera un certificat de nastere fara tata.
Ulterior, fie procedati la recunoasterea minorului prin declaratie notariala , fie la serviciul de stare civila si ulterior promovati actiunea de incuviintare nume.
Mai aveti si varianta ca dupa obtinerea certificatului de nastere al minorului- fara tata, mama sa promoveze o actiune cu 2 capete de cerere ( evident cu dvs. in calitate de parat )si anume:
-stabilirea paternitatatii minorului,
-incuviintarea purtarii numelui.
In varianta acestei actiuni mama va obtine o hotararea judecatoreasca in baza careia minorului i se va stabili filitia fata de tatal biologic si acestui i se va da incuviintarea sa poarte si numele dvs de familie pe care dvs. il aveti iar in baza acestei hotarari minorului i se va elibera mult doritul certificat de nastere.



Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate ContSters77134 ContSters77134 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am un copil nascut in noiembrie 2008, tatal biologic fiind din afara casatoriei, la nastere copilul a primit totusi numele ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)