avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta minima legala intre hotar si peretele casei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta minima legala intre hotar si peretele casei

Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul terenului. Vecinul imi spune ca nu ma pot apropia mai mult de 90 cm chiar daca nu practic in acest zid nici o deschidere de geam sau usa. Alti prieteni imi spun ca distanta minima este 0.6 metrii iar ultimii imi spun ca daca fac constructia cu grinda in consola ma pot apropia cu constructia la cativa cm de hotar.
Va rog sa ma luminati si pe mine - eventual cum pot face?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: stefanbaroncea , utilizator 19:19, 31 Iulie 2021
codul civil prevede ca se poate ridica o constructie insa picatura de la streasina casei trebuie sa curga pe terenul sau, sau pe ulite, insa nu pe locul vecinului sau. De asemenea nu sunt permise ferestrele de vedere sau balcoane asupra proprietati vecine, la o distanta mai mica de 19 decimetrii intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.In atare conditii, constructia pe care urmeaza sa o ridicati, va trebui sa respecte distantele mentionate mai sus.
Cititi Art.611-615 Cod Civil.Totul se rezuma la scurgerea acoperisului.#-o
nucu$ a scris:

Cititi Art.611-615 Cod Civil.Totul se rezuma la scurgerea acoperisului.#-o


... din pacate nu este suficient sa citesti numai Codul civil; este necesar sa cunosti si practica instantelor de judecata in acest sens!:(
Atunci cand a dat raspunsul, Hornea Alina, a tinut seama si de acest aspect.:)
Pentru a nu incalca legea,trebuie s-o cunosti.Nu vad legaturi cu practica instantelor care oricum nu este unitara.In raspunsul mentionat,am observat numai o referire trunchiata la servitutile privind apa si deschiderile.Omisiva a fost si practica "obiceiul locului"Probabil aceasta este cauza parerilor mentionate de Cristian (90cm sau 0,6 m).Sunt convins de faza de informare in care se afla Cristian.Pana la instanta,poate primi sfaturile pe care le cere.In faza de intentie ar fi bine sa consulte un arhitect.Oricum,pt. interventie nu pot decat sa=D>
Trebuie vazute, intradevar, dispozitiile speciale in materie si prevederile documentatiilor de urbanism ale unitatii administrativ teritoriale despre care vorbim. Daca ar fi sa ne uitam doar prin codul civil (de pe la 1864 - si care trimit la dispozitii speciale) atunci acestea ar fi articolele interesante:

Art. 590. - In orase si la tara*), orice zid care serveste de despartire intre cladiri sau intre curte si gradina, si intre ograde la tara, se socoteste comun, daca nu exista titlu sau semn care ar proba contrariul.
Art. 594. - Fiecare coproprietar poate sa zideasca in contra unui zid comun si sa bage grinzi sau legaturi in toata grosimea zidului, lasand 54 milimetri despre vecin, fara prejudiciul dreptului ce are vecinul ca sa scurteze acele grinzii pana la jumatatea zidului, in caz cand si el ar voi a puna grinzi tot in acele locuri, sau a lipi un cos
Art. 595. - Orice coproprietar poate sa inalte zidul comun, dar e dator a face singur cheltuiala inaltarii, reparatiile de intretinere pentru sarcina cauzata zidului comun in proportie cu inaltimea.
Art. 596. - Daca zidul comun nu e in stare a purta greutatea inaltarii, cel ce vrea sa-l inalte e dator a-l face din intreg din temelie, cu cheltuiala sa, si orice adaos in grosime sa-l faca pe locul sau.
Art. 597. - Vecinul care n-a contribuit la inaltare poate castiga dreptul de comunitate, platind cheltuiala pe jumatate, precum si pretul pe jumatate al locului ce s-ar fi intrebuintat pentru ingrosarea zidului.
Art. 598. - Orice vecin al unui zid poate sa-l faca comun, in parte sau tot, platind stapanului zidului jumatatea din valoarea sa, sau jumatate din valoarea partii ce vrea sa faca comuna, precum si jumatate din valoarea locului pe care este cladit zidul.
Art. 599. - Unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature sau sa sprijine pe dansul vreo lucrare, fara consimtamantul celuilalt.
In caz de impotrivire, el nu poate face aceasta fara a regula mai intai prin experti mijloace necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt.

Art. 610. - Cel ce face un put sau o privata langa un zid comun sau nu; cel ce vrea sa cladeasca un camin sau o vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin*) de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente**) si obiceiuri particulare asupra unor obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente***) spre a nu aduce vatamare vecinului.
___________
*) Depozit.
**) Dispozitii normative speciale.
***) Dispozitii normative speciale.


Cu privire la executarea constructiilor, a se vedea:
- Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 165 din 7 august 1991;

Art. 611. - Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.
Art. 612. - Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Art. 613. - Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
Art. 614. - Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)
Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)
Geamuri in spatele casei andreeaned andreeaned As dori sa contruiesc la o inaltime de 1.9 geamuri in spatele casei. Distanta dintre fundatia casei si gardul vecinului e de 60 cm. Spatele casei mele da in ... (vezi toată discuția)