avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile unei gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile unei gravide

Buna seara
Sunt angajata de la 1 aprilie iar patronii au bagat actele pe 21 aprilie.In luna mai am aflat ca sunt insarcinata.Eu am cerut din motive personale sa ma incadreze la 4 ore pe CM(dar muncesc 8 ore).Lucrez la un depozit en gross ca vanzatoare unde car si marfa.As vrea sa stiu daca ma poate da afara din moment ce eu sunt insarcinata pt ca am aflat de la unul dintre colegi ca ar intentiona sa faca acest lucru imediat ce eu nu o sa mai pot cara greutate?.Care sunt actele ce trebuiesc depuse la locul de munca in momentul in care o persoana afla ca este insarcinata?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARIKO9 , utilizator 13:14, 24 Mai 2011
qeruta a scris:

Care sunt actele ce trebuiesc depuse la locul de munca in momentul in care o persoana afla ca este insarcinata?Va multumesc

1. o informare (scrisa de mana)
2. adeverinta de la medicul de familie / obstetrician, care sa ateste dg de sarcina, data probabila a nasterii si eventualele recomandari
Conform art. 2 lit. c) din Ordonanţa de Urgenţă Nr. 96 din 2003, privind protecţia maternităţii la locurile de muncă “salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare” iar conform art. 3 „Salariata gravidă are obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea. În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă”.

De asemenea, conform Hotărârii nr. 537 din 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă art. lit c) salariata înştiinţează angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, completată corespunzător de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unităţii, însoţită de o cerere scrisă care să conţină informaţii referitoare la starea proprie de maternitate, în conformitate cu art. 2 lit. c) - e) din ordonanţa de urgenţă, şi, după caz, solicitarea de a i se aplica măsurile de protecţie prevăzute de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ... Casiana Maria Casiana Maria Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ți se solicita de către contabilitate documente care sa dovedească cele susținute , ... (vezi toată discuția)
Concediu medical debut sarcina bianchina18 bianchina18 Ma aflu in urmatoarea situatie, acum o saptamana am aflat ca sunt insarcinata si am avut hemoragie chiar in ziua in care mi s-a confirmat sarcina iar medicul ... (vezi toată discuția)
Femei insarcinate marianadavid marianadavid Buna Ziua, As dori sa stiu care este procedura de anuntare a unei femei insarcinate la ITM si de asemenea ce documente sunt necesare. Multumesc mult! (vezi toată discuția)