avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute

Buna ziua!

Sunt detinatorul unei case de vacanta obtinuta prin mostenire dupa tatal meu.

Casa (monobloc, perfect simetrica si cu intrare comuna) a fost construita si finalizata in 1989 de tatal meu impreuna cu un frate dar a fost parte a unei mase succesorale impartita prin conventie intre frati si lagalizata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, prin care unchiul meu a fost despagubit in natura (0.1Ha) pentru drumul de acces (care are max 300mp). Despagubirea in natura pentru drumul de acces nu a fost specificata in mod expres in hotararea judecatoreasca, dar este evidenta din modul de impartire dintre frati (cote perfect egale, cu exceptia terenului care contine drumul de acces). Mentionez ca drumul a fost creat pentru efectuarea constructiei si este cale unica de acces la imobilul din care eu stapanesc jumatate.

Dupa decesul tatalui meu si finalizarea actiunilor de iesire din indiviziune, am devenit proprietar unic a partii mostenite de tatal meu.

Din acelasi moment unchiul meu a inceput sa imi limiteze accesul la proprietate pe drumul de acces (unic si existent in momentul impartirii intre tatal meu si unchiul meu), culminand cu amenintarea interzicerii complete a accesului meu, prin inlocuirea portii de acces cu gard fix si blocarea efectiva a drumului.

Mentionez ca, incepand cu anul 2000, eu nu am mai putut efectua nici o lucrare de intretinere sau finalizare a locuintei mele, nici la curte, nici la garaj din cauza interzicerilor categorice verbale ale unchiului meu, care nu a permis nici muncitorilor, nici cunoscutilor sa ajunga la proprietatea mea. In anul 2002 nu a permis nici mamei mele sa se foloseasca de acest drum, la vremea respectiva reactionand chiar violent verbal fata de aceasta. De asemenea, incepand cu anul 2004 unchiul meu, sub pretextul lipsei sale de intimitate, m-a obligat sa intru in locuinta pe o intrare auxiliara, nu pe intrarea principala, asa cum a fost proiectata si executata constructia.

Deasemenea mentionez ca, orice pretentie avuta de unchiul meu cu privire la eventuale cheltuieli legate de drumul de acces au fost acceptate si suportate neconditionat de mine, in masura in care mi-au fost aduse la cunostinta. Participarea mea a fost atat in bani, cat mai ales in materiale de constructie, de care s-a folosit dupa bunul plac, cu acceptul meu.


1. In temeiul art. 616-618, 633 Cod Civil, pot solicita obligarea unchiului meu sa nu-mi mai limiteze sau interzica accesul?
2. Care este durata unui astfel de proces?
3. Ce trebuie sa fac in situatia in care mi se interzice accesul pe perioada procesului?

Multumesc anticipat.
1- Puteti solicita prin actiune judecatoreasca obligarea unchiului dvs. de a va crea o servitute de trecere, avand in vedere ca cea pe care o stiati dvs. nu a fost mentionata in niciun act care sa ateste asta.
2- durata unui astfel de proces depinde de instanta unde se judeca, de rapiditatea cu care intocmesc expertiza expertii si este nereala estimarea unui termen.
3- Puteti promova odata cu actiunea in servitute si o ordonanta presedintiala prin care sa-l obligati pe unchi sa va permita accesul la locuinta motivat de faptul ca exista pericolul degradarii imobilului care nu a mai putut fi intretinut datorita refuzului acestuia.

Sper ca mai aveti chitantele prin care i-ati dat bani unchiului pentru materiale de constructie.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
Mihaela Hornea, Avocat
1. Temei legal:
Art. 616. Proprietarul al cărui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la calea publică, poate reclama o trecere pe locul vecinului său pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despăgubi în proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
Art. 617. Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca să iasă la drum.
Art. 618. Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai putină pagubă acelui pe al cărui loc trecerea urmează a fi deschisă.
Art. 619. Actiunea de despăgubire în cazul prevăzut prin art. 616 este prescriptibilă; iar trecerea trebuie să urmeze după prescriptie, desi actiunea de indemnitate nu s-ar mai putea admite.
Art. 633. Dacă proprietatea pentru care s-a stabilit servitutea s-ar împărti, servitutea ar rămâne tot aceeasi pentru fiecare parte, fără ca fondul supus să se îngreuneze. Astfel, de va fi un drept de trecere, toti devălmasii vor fi îndatorati a-l exercita prin acelasi loc.
2. Actiune:
Si eu consider oportuna si necesara o actiune in instanta pt obligarea unchiului la crearea unei servituti de trecere.

Stimata doamna Hornea,

In primul rand va multumesc pentru promptitudine si clariate.
Raspunsurile Dv. punctuale au fost pe deplin intelese de mine.

Vreau sa fac o singura precizare: Materialele de constructie pe care le-a folosit unchiul meu erau achizitionate in vederea extinderilor in curtea mea si erau cumparate de tatal meu, in timpul vietii. Astfel, este posibil sa nu gasesc chitantele de achizitie a materialelor, dar nu este o problema prea importanta, in fond.

Foarte important pentru mine este dreptul meu de trecere, chiar daca este posibil sa nu pot face dovada bunei mele credinte si sa fiu nevoit sa suport eventual inca o data niste cheltuieli.

Inca o data va multumesc mult.

Data post: Marti, 15 Iulie 2008, 20:38
Subiect: RE: Drept de servitute


Domnule Isvoranu,
Va multumesc pentru raspuns.

Din pacate, va trebui intr-adevar sa apelez la instanta pentru a mi se recunoaste un drept de catre o ruda apropiata.

Voi incerca sa mai postez mesaje pe acest forum, care consider ca mi-a adus un pic de optimism prin raspunsurile primite de la Dv. si colegii Dv.

:offtopic: Interventie moderator
Pe viitor, va rog sa respectati Regulamentul de postare. Nu mai postati mai multe mesaje consecutive, aveti posibilitatea de a edita mesajul anterior daca intre timp nu a intervenit un lat raspuns. Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute cu plata? cetaraderahat cetaraderahat Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la servitute de trecere lazarescu gheorghe lazarescu gheorghe am cumparat de la o anume societate un activ.La momentul cumpararii am avut un raport de evaluare ce continea drumuri de trecere .Intre timp societatea a ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila valabila irinu irinu Buna seara . In anul 1971 printro hotarare judecatoreasca defin.si irevo.sa stabilit anularea unei servituti de trecere pe motiv ca terenul care avea ... (vezi toată discuția)